Archiefbeeld louter ter illustratie.

"Zoveel mogelijk twijfels wegnemen": Vlaanderen schakelt religieuze leiders in om mensen te overtuigen van coronaprik

Met een reeks filmpjes waarin leiders van verschillende levensbeschouwingen aan bod komen, wil Vlaams minister van van Samenleven Bart Somers (Open VLD) zoveel mogelijk mensen overtuigen zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Van moslims over anglicanen tot joden: allemaal krijgen ze een gepersonaliseerde boodschap.

"Fake news-berichten die online en offline te vinden zijn, zorgen ervoor dat sommige burgers zich vragen stellen bij de vaccins", zegt Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open VLD) in een persbericht. "Zo ook bij christenen, moslims en joden die uit religieuze overtuiging overwegen om zich niet te laten vaccineren."

Somers heeft daarom een communicatiecampagne opgezet, op maat van elke levensbeschouwing. Voor katholieken, anglicanen, protestanten, orthodoxen, joden, moslims en vrijzinnigen zijn er zo aparte filmpjes opgezet. Daarin moedigen hun leiders, samen met viroloog Steven van Gucht en federaal minister van erediensten Vincent Van Quickenborne (Open VLD), hen aan om zich te vaccineren.

Elk van hen heeft zo zijn eigen argumenten. "We hebben het leven als een geschenk van God gekregen om er samen zorg voor te dragen", zegt de katholieke bisschop Johan Bonny bijvoorbeeld:

"Vaccineren is niet in strijd met ons geloof. Isaac Newton, Lewis Caroll, Florence Nightingale, Edith Cavell zijn allemaal anglicanen bij wie de wetenschap en het geloof bij elkaar horen", beargumenteert Stephen Murray, de vicevoorzitter van het Anglicaans Centraal Comité:

"Recht op leven en publieke gezondheid vormen een van de belangrijkste basisprincipes in de islam", benadrukt Mehmet Üstün, de voorzitter van de Moslimexecutieve van België:

"Het is heel erg belangrijk dat u zich laat vaccineren. In onze levenswandel is individuele en collectieve verantwoordelijkheid een kernwaarde", klinkt het bij Anne-France Ketelaer van deMens.nu:

Van Somali tot Farsi

Somers heeft ook een website gelanceerd waarop de nodige informatie over het coronavirus voor een hele reeks specifieke doelgroepen te vinden is. Die bevat onder meer informatie voor mensen met een beperking, maar ook een vaccinatieoproep voor mensen die bijvoorbeeld Farsi, Albanees of Somali spreken.

"Het is in het belang van ons allemaal dat minstens 70 procent van de bevolking zich laat vaccineren", zegt Somers daarover. "Zo bekomen we groepsimmuniteit. Het is daarom cruciaal dat we zoveel mogelijk mensen bereiken met correcte informatie over het coronavirus en het vaccin."

Meest gelezen