Rangeerstation van Zwankendamme ontdekt door transmigranten als kortste weg naar het Verenigd Koninkrijk 

Het rangeerstation van Zwankendamme is de nieuwe plaats vanwaaruit transmigranten het Verenigd Koninkrijk proberen te bereiken. N-VA  bracht het probleem gisteren op de Brugse gemeenteraad. Dat de transmigranten Zwankendamme hebben ontdekt is het gevolg van een betere bescherming van de haven van Zeebrugge, zegt de Brugse burgemeester Dirk De fauw (CD&V), toch doen we nu al per avond twee extra controles met de politie van Brugge. 

Het rangeerstation van Zwankendamme bij Brugge is de plaats waar treinen worden gesplitst en weer samengesteld voor ze naar de haven van Zeebrugge rijden. Het is de nieuwe zwakke schakel in de maatregelen die transmigranten moeten tegenhouden op hun weg naar het Verenigd Koninkrijk. 

Transmigranten bellen zelf de hulpdiensten

De wil om naar het Verenigd Koninkrijk te gaan blijft, de manieren verschillen en worden blijkbaar almaar gevaarlijker. De jongste weken is het al verschillende keren gebeurd dat transmigranten zelf de hulpdiensten bellen omdat ze in een container zitten waar ze niet meer uit kunnen, of waarvan ze niet goed weten waar die naartoe zal gaan. Daarnaast zijn er gevallen van mensen die zich in Frankrijk al verstoppen in koelwagens. Die praktijken roepen herinneringen op aan de 39 doden die in oktober 2019 in een koelwagen in Essex werden aangetroffen na een overtocht vanuit ons land. De laatste methode is dat transmigranten zich vanaf een brug in Zwankendamme laten vallen als er onder hen een trein voorbijkomt. Ze hopen zo in een container of aanhangwagen te kunnen binnendringen. "Levensgevaarlijke toestanden", zegt de Brugse burgemeester. "Als dit blijft duren, dan loopt dat binnenkort rampzalig af." 

N-VA

Volksvertegenwoordiger Maaike De Vreese (N-VA), en Kamerlid Theo Francken (N-VA) maakten een dossier over de problemen. Gisteren belandde het op de Brugse gemeenteraad. "Moeten er opnieuw eerst doden vallen?" vragen de twee N-VA-leden zich af. Ze riepen het Brugse stadsbestuur en de federale regering op om spoedoverleg te plegen om de problematiek gestructureerd en kordaat aan te pakken. Burgemeester De fauw zegt dat er in december vorig jaar nog overleg geweest is met minister van binnenlandse zaken Annelies Verlinden (CD&V) en staatsecretaris Sammy Mahdi (CD&V). Ook gisteren had de burgemeester contact met Mahdi. De woordvoerder van Mahdi bevestigt aan onze redactie dat er inderdaad overeenstemming is binnen de ministerraad om "outreachend" extra mankracht te sturen vanuit Brussel. Maar deze oplossing vraagt nog wat tijd. 

Twee soorten migranten

Er lijkt bovendien een spraakverwarring. De hulp gaat ook in de richting van mensen overtuigen om asiel te zoeken bij ons. Maar die lijkt niet besteed aan de mensen die in Zwankendamme worden aangetroffen. De burgemeester getuigt: "Er zijn inderdaad mensen die in Brugge zelf opduiken en daar blijven hangen. Die kan je wel proberen te overtuigen, niet de mensen die naar het rangeerstation gaan." 

Geen irritante politie

Eén van de oplossingen die N-VA voorstelde was om "VIP-politie" dagelijks te laten patrouilleren in Zwankendamme. VIP-politie of "very irritating police" is een type politie dat alleen al door zijn aanwezigheid mensen ervan zou weerhouden om op dezelfde plaats langs te komen. Burgemeester De fauw vindt het van "een grenzeloze naïviteit" getuigen, dat je met VIP-politie transitmigranten zou kunnen afschrikken. "Die transmigranten komen van Syrië of Libië, hebben vaak al de ergste vormen van agressie meegemaakt en staan op een zucht van hun doel. Een "VIP-politie" maakt geen indruk", zegt hij daarover. Daarbij heeft De fauw een ander beeld van zijn Brugse politiemensen: "Die moeten verbindend optreden. Het is niet de taak van de politie om het lastig kereltje uit te hangen." 

Hulp uit Brussel

Eerder al stelde Dirk De fauw de refuge in Brugge voor als oplossing. "Je zou er die mensen tijdelijk kunnen in onder brengen, laten op adem komen, laten een douche nemen, hen inlichten over de asielmogelijkheden in ons land, maar de refuge werd indertijd niet weerhouden als oplossing." Voor er extra mankracht komt uit Brussel proberen de scheepvaartpolitie, de spoorwegpolitie en de politie van Brugge om Zwankendamme nog meer te controleren. "Elke avond zijn er nu al twee patrouilles die vanuit de Brugse politie naar Zeebrugge-Zwankendamme rijden, en men heeft vorige week bijvoorbeeld 17 transmigranten in Zwankendamme opgepakt, zij worden overgedragen aan de dienst vreemdelingenzaken, minderjarigen moeten inderdaad naar Brussel gebracht worden, meerderjarigen krijgen het bevel om het land te verlaten, en dat is het frustrerende:  je hebt heel veel transmigranten die enkele uren nadat ze werden opgepakt opnieuw voor de politie verschijnen", zegt de Brugse burgemeester nog. 

Meest gelezen