Belga/Pat Krimson

DJ Pat Krimson en andere 55-jarigen krijgen eerder vaccin dan ouderen en zorgverleners: "Er is logische verklaring"

De Limburgse DJ Pat Krimson, Patrick Claesen (55) uit Zonhoven, heeft gisteren plots een vaccinatie-uitnodiging in de bus gekregen. Hij is geen zorgverlener of risicopatiënt. Al zeker één vrouw uit Tienen, ook een 55-jarige, maakte gisteren hetzelfde mee. Op de sociale media van Claesen zorgde dat nieuws voor veel verontwaardiging. Volgens het Agentschap Zorg en Gezondheid is er een logische verklaring en zijn heel wat 55-jarigen de afgelopen dagen uitgenodigd voor een vaccinatie.

Het was even schrikken voor Patrick Claesen, toen hij plots een vaccinatie-uitnodiging in de bus kreeg om gevaccineerd te worden met het AstraZeneca-vaccin. Het toedienen  van dat vaccin zou volgende week gebeuren. Hij postte de brief op sociale media, met heel wat enthousiaste maar ook boze reacties. 

Verschillende volgers vroegen zich af waarom Patje Krimson vóór heel wat zorgverleners en ouderen een vaccin moet krijgen. Sommigen beschuldigden hem er ook van een voorkeursbehandeling te ontvangen omdat hij een bekende Vlaming is. Een vrouw uit Tienen, die ook 55 jaar oud is en geen zorgverlener of risicopatiënte, maakte hetzelfde mee. Ook zij werd uitgenodigd om volgende week het AstraZeneca-vaccin te krijgen, in het vacinatiecentrum van Tienen.

Claesen schrok gisteren van de commotie. "Er waren heel wat positieve reacties, maar ook een hoop bagger. Ik ben altijd vrij transparant naar mijn volgers toe. Toen ik de uitnodiging kreeg, was ik vooral blij, en dat wilde ik graag delen met de mensen. Ik stond er niet bij stil dat dat nieuws zoveel negatieve reacties zou uitlokken." 

Als je door een bepaalde bevolkingsgroep heen bent met vaccineren in een centrum, dan stop je niet maar is de volgende groep aan de beurt

Joris Moonens, Agentschap Zorg en Gezondheid

Het Agentschap Zorg en Gezondheid schept duidelijkheid. In het geval van Claesen en de vrouw uit Tienen is er geen sprake van een fout of een voorkeursbehandeling. 

"Iedereen die volgende week gevaccineerd wordt in een vaccinatiecentrum is afgelopen week uitgenodigd", legt woordvoerder Joris Moonens uit. "Normaal gaat het op dit moment enkel over zorgverleners. Maar wanneer in de database van een bepaald vaccinatiecentrum de lijst met zorgverleners uitgeput is, dan moet men andere mensen zoeken om de vaccins toch te kunnen gebruiken. Tot gisteren moesten de eerstelijnszones zich dan richten tot willekeurige 55-jarigen, de oudste leeftijdsgroep die je tot gisteren met AstraZeneca mocht vaccineren." 

"Gisterenavond werd dan beslist dat ook 65-plussers dat vaccin mogen krijgen, en dat we dus binnen twee weken starten met het vaccineren van 85-plussers die thuis wonen. 55-jarigen moeten nu dus weer even wachten. Zijn een aantal 55-jarigen dan door de mazen van het net geglipt? "Zo zou je het kunnen noemen", geeft Moonens toe. "Maar eigenlijk is dit de logica zelve. Als je door een bepaalde bevolkingsgroep heen bent met vaccineren, dan stop je niet maar komt de volgende groep aan de beurt. Gisteren waren dat dus nog de 55-jarigen, maar vandaag al niet meer." Het Agentschap Zorg en Gezondheid laat ook nog weten dat het waarschijnlijk om een vrij kleine groep 55-jarigen gaat, die de afgelopen dagen een vaccinatie-uitnodiging kregen. Over hoeveel mensen het exact gaat, is nog niet duidelijk.

Er staat een unieke code op mijn uitnodiging. Ik kan mijn vaccin daardoor niet afstaan aan een zorgverlener of risicopatiënt

Patrick Claesen

Patrick Claesen heeft intussen beslist om het vaccin volgende week te accepteren. Hij kan namelijk niet anders. "Ik heb de eerstelijnszone gebeld en gevraagd of ik mijn vaccin kon afstaan aan een risicopatiënt of zorgverlener. Maar je krijgt een unieke code op je uitnodiging. Als ik volgende week niet kom opdagen, gaat dat vaccin opnieuw de frigo in."

Claesen hoopt ten slotte dat de samenleving de verontwaardiging rond wie wanneer gevaccineerd wordt, opgeeft. "Mensen hebben vandaag een kort lontje en hebben het moeilijk met de situatie. We moeten dus opnieuw leren hoe we met elkaar moeten omgaan. Eerst respect voor elkaar en pas dan kunnen we discussiëren."

Meest gelezen