Antwerpse volkstuintjes zijn razend populair: "Honderden mensen op wachtlijst"

In Berchem, Deurne en Merksem proberen honderden gezinnen een volkstuintje te bemachtigen. Al moeten ze geduld hebben, heel veel geduld. "We hebben 275 tuintjes en 250 mensen op de wachtlijst", zegt Joachim Van De Casteele van de Berchemse volkstuinders aan Radio 2 Antwerpen. "We zien ook steeds meer jonge mensen", zegt zijn Merksemse collega Paul Arnouts.

Steeds meer stedelingen willen zelf aardappelen poten en bonen planten. Al is het vooral wachten op warmoes. "We hebben 450 tuintjes ter beschikking en er staan zo'n 80 mensen op de wachtlijst", zegt Paul Arnouts van de Merksemse volkstuintjes in "Start Je Dag". "Vooral de laatste maanden kregen we veel aanvragen. Om je een idee te geven: sommigen op de lijst wachten al sinds begin 2019 op een tuintje. Dat is erg lang. Vroeger was de rotatie groter omdat ons publiek eerder oud was. De laatste tijd melden zich meer jonge mensen." 

Ook in andere Antwerpse districten zijn volkstuintjes te populair, schrijft Gazet van Antwerpen. "We hebben in Berchem een wachtlijst van bijna 250 mensen voor 275 tuintjes", bevestigt Joachim Van De Casteele aan Radio 2. Deurne heeft een groter aanbod met 600 volkstuintjes, al biedt ook dat geen soelaas. "De wachtlijst is enorm. Tussen de 150 en 200 mensen willen aan de slag en gaan tuinieren. Elk perceel dat we kunnen aanbieden, vliegt de deur uit", vertelt Deurnenaar Walter Galland  aan onze redactie. 

Groene coronavingers?

In Deurne en Berchem is het gebrek aan volkstuintjes en de bijbehorende wachtlijsten een oud zeer. Merksem ziet de laatste maanden wel een toename, mede door de coronacrisis. "Veel mensen met een appartement hunkeren naar hun eigen plekje buiten. Je kan in onze volkstuintjes coronaproof sociaal contact hebben met de andere tuinders vanop afstand", zegt Paul Arnouts. "Bovendien ben je hier zeker dat je zelfgekweekte groenten niet bespoten zijn. Mijn bloemkolen in de serre zijn bijvoorbeeld bijna klaar om te oogsten." Al blijft een volkstuintje een constante corvee. "Ik zeg alle geïnteresseerden dat ze het werk niet mogen onderschatten. Je moet het hele jaar door harken, wieden en onderhouden", zegt Walter Galland. "Alleen in de lente bij mooi weer komen zaaien, volstaat niet."

Meest gelezen