Ter illustratie-Belga Image

Ex-Mister Gay Belgium helpt voetbalbond in strijd tegen racisme en discriminatie: "Slachtoffers moeten aangifte durven doen"

Ex-mister Gay Belgium en zelf voetballer Matthias De Roover uit Lokeren, dacht mee na over het actieplan van de voetbalbonden tegen racisme en discriminatie. Hij hoopt dat slachtoffers het voortaan durven melden als bepaalde situaties hen een onveilig gevoel geven. Hij weet uit ervaring dat discriminatie nog vaak voorkomt in het voetbal.

Er is nog steeds te veel discriminatie en racisme binnen de voetbalwereld.  De Belgische voetbalbond wil daar samen met Voetbal Vlaanderen en zijn Waalse tegenhanger, iets tegen doen met een nieuw actieplan. Ex-mister Gay Belgium en voetballer Matthias De Roover uit Lokeren heeft het plan mee vormgegeven. Hij weet zelf heel goed hoe het er soms aan toegaat in de voetbalwereld. 

We kennen allemaal de liedjes die gezongen worden op voetbalwedstrijden
Ex-mister Gay Belgium en voetballer Matthias De Roover

Volgens De Roover voelen voetballers zich onveilig als er nummers gezongen worden die verwijzen naar mensen met een niet-heteroseksuele geaardheid, of over mensen met een andere huidskleur: "We kennen allemaal de liedjes die gezongen worden bij wedstrijden. Ik ben blij dat de voetbalbond actie onderneemt om daar iets tegen te doen." 

Durven uit de kast komen

Het nieuwe actieplan moet een gerustere omgeving creëeren, zeker als men naar buiten wil komen met zijn geaardheid. De Roover: "Het is niet omdat we niet weten dat er homoseksuelen in het voetbal zijn, dat het niet zo is. Maar ze moeten ervoor durven uitkomen." En hij beseft dat dat niet gemakkelijk is:  "Wanneer een voetballer dan wél klaar is om de stap te zetten zich te outen, moet hij zich gesteund voelen. Daarom moet er een betere omkadering en ondersteuning komen vanuit lokale clubs en vanuit de voetbalbond in het algemeen."

Ook de top in de voetbalwereld moet diverser worden. Managers en directeurs zijn vaak oude witte mannen

Ex-mister Gay Belgium en voetballer Matthias De Roover

En het begint allemaal vanuit de top. Want ook het management van ploegen moet dringend diverser worden volgens De Roover. Zowel op het gebied van leeftijd, geslacht, als huidskleur.  "Er staan nog veel te veel oude witte mannen aan het roer in de voetbalwereld.  Dat moet anders. Er moeten meer jongere mensen zijn, meer vrouwen en meer mensen uit andere etnische groepen. Dat zou veel meer reflecteren hoe de maatschappij op dit moment echt is, en het kan als voorbeeld dienen."

Meldpunt

De Roover vindt dat er te weinig meldingen worden gedaan van discriminerende en racistische feiten. "Het meldpunt wordt weinig gebruikt. Maar we hebben die meldingen net nodig om te weten wanneer dergelijke situaties gebeuren. Dan pas kunnen we het behandelen." De voetbalbonden zullen daarom sensibiliserende posters verspreiden om het melden te stimuleren, op regionaal en nationaal niveau. "We willen de stap verkleinen om toch aangifte te doen." Een inclusiemanager zal alle meldingen behandelen en een beleid opstellen.

Wie toch zijn boekje te buiten gaat - een speler, een bestuurslid of een supporter - krijgt vanaf nu een disciplinaire sanctie via een nieuw orgaan: de Nationale Kamer voor Discriminatie en Racisme. Die bestaat uit juristen, maar ook uit discriminatie-experten.

Meest gelezen