AFP or licensors

VN: "Al 54 doden en 1.700 willekeurige arrestaties in Myanmar, stop met wrede repressie tegen vreedzame betogers"

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Michelle Bachelet, roept de Myanmarese junta op om een einde te maken aan de "wrede repressie tegen vreedzame demonstranten". Volgens de VN zijn sinds de staatsgreep van begin februari al zeker 54 mensen gedood en vonden al meer dan 1.700 willekeurige arrestaties plaats.

Gisteren was alweer een bloedige dag in Myanmar, in Zuidoost-Azië. Bij betogingen in verschillende steden hebben de ordetroepen minstens 38 mensen betogers doodgeschoten. Dat zeggen de Verenigde Naties. Het was meteen ook de bloedigste dag sinds het leger begin vorige maand een staatsgreep pleegde en regeringsleider Aung San Suu Kyi gevangengenomen werd.

Het leger lijkt vastbesloten om het protest in de kiem te smoren en kijkt daarbij niet op een dode meer of minder. Volgens Michelle Bachelet, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, zijn sinds de staatsgreep al zeker 54 mensen gedood tijdens het neerslaan van het protest. Het echte dodenaantal zou echter nog veel hoger kunnen zijn, voegde ze er aan toe.

Onze reporter Tom Van de Weghe sprak met enkele jonge betogers in Myanmar. Bekijk hier hun getuigenis en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Volgens de VN hebben ook al meer dan 1.700 willekeurige arrestaties plaatsgevonden. Bachelet roept de militaire junta en de veiligheidsdiensten op om te stoppen met de "wrede repressie tegen vreedzame demonstranten" en dringt er op aan om iedereen die onwettig gevangengenomen werd, vrij te laten. "Het leger van Myanmar moet ermee ophouden betogers te vermoorden en op te sluiten."

Ondanks het harde neerslaan van het protest, gaan ook vandaag weer mensen de straat op, met een bang hart voor de dodelijke repressie. Volgens ooggetuigen schoten de ordediensten gisteren met scherp zonder veel waarschuwingen. Op sociale media gingen beelden rond van betogers die onder het bloed zaten en in het hoofd waren geschoten.

Onder de slachtoffers gisteren waren volgens de ngo Save the Children 4 minderjarigen. Volgens het leger is er een politieagent omgekomen tijdens het uiteenjagen van een demonstratie. 

De Myanmarezen begraven in ijltempo hun doden. Een grote menigte is vandaag bijeen in Mandalay, de op één na grootste stad van het land, voor de begrafenis van een 19-jarig meisje dat gisteren is doodgeschoten. "Jouw heengaan zal zich wreken tot het einde der tijden", klonk het in koor rond haar kist, overladen met bloemen.

De internationale verontwaardiging na het protest van gisteren is groot. De Franse president Emmanuel Macron heeft opgeroepen om de repressie onmiddellijk te stoppen. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken reageert "geschokt en ontzet" en vraagt China "zijn invloed aan te wenden" bij de legerleiding in Myanmar. Peking en Moskou hebben de staatsgreep in Myanmar niet veroordeeld omdat ze die als een interne aangelegenheid van het land beschouwen.

Bekijk hier de reportage uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen