Britse koningshuis opent onderzoek naar mogelijk pestgedrag door Meghan Markle, Eén zendt Oprah-interview uit

Het Britse koningshuis start een onderzoek naar mogelijk pestgedrag door Meghan Markle, de vrouw van prins Harry. Volgens de Britse media zou de voormalige perschef van Meghan de klacht hebben ingediend. Meghan reageert via een woordvoerder bedroefd op de aantijgingen. De timing is vermoedelijk niet toevallig, want zondag wordt een interview met Harry en Meghan door Oprah Winfrey uitgezonden op CBS. Daarin is het koppel erg hard voor het koningshuis. U kunt dat interview maandagavond bekijken op Eén.

De twee uur durende documentaire wordt maandag om 21.20 uur uitgezonden op Eén. De aflevering van "#weetikveel" die dan gepland stond, verschuift naar donderdag 8 april.

Bekijk hier een trailer van "Oprah Winfrey in gesprek met Meghan & Harry":

Videospeler inladen...

Wat er precies is gebeurd, is niet duidelijk, maar het gedrag van Meghan zou geleid hebben tot het vertrek van verschillende medewerkers. Volgens The Times is Jason Knauf, de vroegere perschef van het koppel, degene die de klacht heeft ingediend. De klacht zou al uit 2018 dateren, maar zou  "onder druk van de prins" voorlopig tot weinig hebben geleid.

Het Hof zal pesten of misbruik op de werkvloer niet tolereren

In een persbericht reageert het koningshuis "bezorgd". "Het Hof zal pesten of misbruik op de werkvloer niet tolereren", klinkt het. Er zal een onderzoek geopend worden en iedereen die toen voor het paar werkte wordt gevraagd mee te werken. Het is niet duidelijk wanneer het onderzoek precies zal beginnen.

Via haar woordvoerder laat Meghan weten "bedroefd" te zijn "door deze laatste nieuwe persoonlijke aanval". "Zeker omdat ze zelf vroeger gepest is geweest." De aantijgingen aan het adres van Meghan komen er enkele dagen voor er een lang interview door Oprah Winfrey met Harry en Meghan wordt uitgezonden op de Amerikaanse zender CBS. Een dag later te bekijken op Eén.

In onderstaand fragment haalt Meghan zwaar uit naar het Britse koningshuis. "Ik weet niet hoe ze kunnen verwachten dat we stil blijven, als de Firma (red. verwijzing naar het koningshuis) een actieve rol blijft spelen in het verspreiden van leugens over ons", zegt ze.

Bekijk een fragment en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

Timing geen toeval

Die timing is niet toevallig. De krant The Times die als eerste met het verhaal naar buiten kwam, schrijft dat de oud-medewerkers bewust nu naar voren komen met hun verhaal, om tegengewicht te bieden tegen het beeld dat Harry en Meghan naar buiten willen brengen met het Oprah-interview komende zondag. Dat interview is overigens vóór dit naar buiten kwam opgenomen.

Volgens de entourage van Harry en Meghan passen de beschuldigingen in "de aanhoudende lastercampagne" van het Britse koningshuis tegen het koppel. In fragmenten van het interview die al zijn vrijgegeven zegt Meghan dat het Britse koningshuis een actieve rol speelt in het verspreiden van onwaarheden over het koppel.

Het botert al langer niet meer tussen het koningshuis en het paar. Harry en Meghan hebben vorig jaar afstand genomen van het koningshuis. De afspraak was dat het koppel hun beslissing na één jaar in samenspraak met het Britse koningshuis zouden evalueren. Dat laatste is vorige maand gebeurd: ze zullen geen officieel werk voor the Queen meer verrichten.

Royalty-kenner Flip Feyten: "Het is koud buiten het hof"

"Er is al weken een campagne tegen Meghan bezig in de rioolpers", zegt royalty-expert Flip Feyten in "De ochtend" op Radio 1. Het heeft volgens Feyten het een en ander te maken met een rechtszaak tussen de Mail on Sunday en Meghan, "maar nu is ook de serieuze pers ermee bezig".

Ik denk dat ze veel populairder gaan worden in Amerika dan in Groot-Brittannië

Dit zou volgens Feyten nooit zover gekomen zijn, mocht het paar nog deel zijn van het koningshuis. "Het is koud buiten het hof", zegt hij daarover. "Sommige kranten vergelijken de strijd tussen het hof en Harry en Meghan al met de "oorlog" die er indertijd was tussen prins Charles en Diana."

Al is dat natuurlijk tragisch afgelopen. "Hoe dan ook ik denk dat ze veel populairder gaan worden in Amerika dan in Groot-Brittannië", besluit Feyten.

Bekijk hier een tweede trailer van "Oprah Winfrey in gesprek met Meghan & Harry":

Videospeler inladen...

Meest gelezen