Brussels Airlines slikt recordverlies in rampjaar 2020

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines heeft vorig jaar een recordverlies van 293 miljoen euro gemaakt. Door de coronacrisis zakte het aantal vervoerde passagiers met maar liefst 77 procent. Dankzij een staatslening van de Belgische overheid van goed  290 miljoen euro, kon de luchtvaartmaatschappij in het rampjaar toch overeind blijven. De luchtvaartmaatschappij hoopt dit jaar dubbel zoveel te vliegen als vorig jaar.

Na een goed begin van 2020 hakte de coronacrisis er zwaar in, bij Brussels Airlines. Na het uitbreken van de coronapandemie stonden alle toestellen van de luchtvaartmaatschappij drie maanden lang aan de grond, op enkele repatriërings- en cargovluchten na. 

Pas op 15 juni begon Brussels weer beperkt te vliegen. Maar de tweede covidgolf, in het najaar, gooide weer roet in het vliegtuigeten. Sinds de heropstart in juni is Brussels Airlines er naar eigen zeggen wel in geslaagd om “cash-positief” te werken: alle vliegkosten werden gedekt door de ticketverkoop.

BEKIJK hier de toelichting van VRT-journalist Riadh Bahri vanuit Diegem (en lees verder onder de video): 

Videospeler inladen...

Recordverlies

Uiteindelijk heeft Brussels Airlines vorig jaar in 2020 nog een kleine 2,4 miljoen passagiers vervoerd. Dat zijn er maar liefst 77 procent minder dan in 2019, toen het er nog meer dan 10 miljoen waren. 

De omzet daalde met 72 procent, tot 414 miljoen euro, met een recordverlies: 293 miljoen euro aangepaste EBIT en 332 miljoen EBIT. Vorig jaar bedroegen die respectievelijk nog 27 en 32 mijoen euro.

Dankzij een staatslening van de Belgische overheid, voor goed 290 miljoen euro, kon Brussels Airlines uiteindelijk overeind blijven. Daarvan werd in december en februari telkens een deel opgenomen, samen goed voor 192 miljoen. Daarnaast stak Lufthansa 170 miljoen euro in de Belgische dochter.

Voor de coronacrisis waren er al herstructureringsplannen bij Brussels Airlines. Die werden door de onverwachte wereldcrisis versterkt en versneld: van de bijna 4.000 werknemers, vertrokken er een kleine 700. Er werd en wordt nog altijd zwaar beroep gedaan op tijdelijke werkloosheid, en er werden nieuwe cao's onderhandeld. Daarnaast werden er ook 10 vliegtuigen definitief uit de vloot gehaald.

2021?

De luchtvaartmaatschappij verwacht dat ook dit jaar moeilijk zal zijn, maar "we hebben goede hoop dat we een geleidelijke positieve trend zullen zien in de vraag zodra het vaccinatieprogramma op grotere schaal vordert en de reisbeperkingen geleidelijk worden opgeheven", zegt financieel directeur Nina Öwerdieck in een persbericht. 

Het zomerseizoen wordt heel belangrijk: Brussels Airlines kondigde onlangs aan dat het aantal bestemmingen de komende maanden zal verdrievoudigen. Voor het hele jaar plant de luchtvaartmaatschappij om het dubbele van de capaciteit van 2020 te vliegen.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen