Burgemeester Berlare komt net tot rust tijdens corona: "Ik ben er veel meer geweest voor m'n kinderen"

Dat corona voor stress zorgt bij de Oost-Vlaamse burgemeesters, blijkt overduidelijk uit de rondvraag van Radio2 bij alle burgemeesters. Meer uren, minder ontspanning en  emotionele druk zijn vaak de grote boosdoeners. Maar er zijn ook uitzonderingen, want de stress haalt niet altijd de bovenhand. Burgemeester Katja Gabriëls is de enige burgemeester die er anders over denkt. Bij haar haalt de stress niet de bovenhand. Ook al ervaart ze stress, ze heeft haar leven vooral rustiger zien worden door corona.

2 op de 3 Oost-Vlaamse burgemeesters werkt meer uren dan voor de coronacrisis en heeft daardoor ook veel meer stress. Burgemeester Katia Gabriëls (Open VLD) probeert het te relativeren en vooral naar de positieve kanten te kijken. Zo kreeg ze het gevoel dat ze als burgemeester enorm veel kon betekenen voor haar inwoners: "Ik heb echt het gevoel dat ik veel kan helpen, dat ik veel heb kunnen betekenen voor de burgers. Want die zijn, terecht, bezorgd. Ze hebben heel veel vragen. Als parlementslid heb ik vaak informatie uit eerste hand en kon ik meteen checken bij de ministers. En dat is wel handig in zo'n periode. We hebben heel veel kunnen communiceren. En dat was zeker positief in deze periode, ondanks de negatieve elementen."

Na een vermoeiende periode met onze 3 kinderen, heb ik tijdens corona wat extra kunnen slapen

Katja Gabriëls, burgemeester Berlare

Ook op persoonlijk vlak blijkt Gabriëls tegenover haar collega's een buitenbeentje. "De meeste activiteiten 's avonds en in het weekend vielen weg. Dat heeft me rust gegeven. Ik heb 3 kinderen en het is de afgelopen jaren zwaar geweest om dat te combineren met het werk. Dit coronajaar zijn we naar mekaar kunnen toegroeien en ben ik er fysiek veel meer geweest voor hen. Ik ben iemand die veel slaap nodig heeft en heb dat het afgelopen jaar meer kunnen doen. Ik ben tot rust gekomen dit jaar en we zijn er ook anders door gaan leven."  

Leve online vergaderen

Ook in de  nieuwe manier van vergaderen en overleggen kon de burgemeester van Berlare zich snel vinden. "Dat online vergaderen is uiteraard anders. Het is fijner om sociaal contact te hebben en fysiek samen komen heeft zeker een meerwaarde. Maar je kunt online sneller en met meer mensen tegeljk afspreken en daar zie ik toch wel het positieve van in. Ik denk dat het positief kan werken als we na corona een combinatie van de 2 kunnen doen." 

Ik hoop dat we niet alleen negatieve dingen onthouden van corona, maar het virus ons achteraf ook dichter bij mekaar brengt

Katja Gabriëls, burgemeester Berlare

Opvallend dus hoe Katja Gabriëls tegen die lastige periode aankijkt. "Dat is natuurlijk mijn persoonlijke balans. Ik begrijp dat dat voor m'n collega's anders kan zijn. En ik wil zeker niet voorbijgaan aan het emotionele en moeilijke aspect voor iedereen in de gemeente.  Het is voor veel mensen enorm zwaar geweest en ik heb daar absoluut begrip voor, laat daar geen twijfel over bestaan. Ik hoop alleen dat het ons misschien ook dichter bij mekaar  kan brengen," besluit ze.  

Een wens die burgemeester Elsie Sierens (Open VLD) van Destelbergen misschien ook koestert. Maar voorlopig haalt de stress bij haar wel nog de bovenhand. Ze werkt zoals de meeste burgemeesters veel meer dan voor corona: “Ik stop bijna nooit voor 10 uur ’s avonds. Het is eigenlijk al een heel jaar non-stop. Ik denk niet dat ik al een weekend gehad heb waarin ik de riem er even heb kunnen afleggen. Ik moet de hele tijd waakzaam zijn en kan, mag en wil geen steek laten vallen. Het zorgt voor een enorme druk. Soms heb ik de indruk dat alles van de crisis op mijn schouders valt. Normaal zijn de bevoegdheden over de schepenen verdeeld, maar alles van veiligheid ligt nu bij mij als burgemeester”. 

Ontspannen tijdens corona? Onze sauna is de beste aankoop ooit

Elsie Sierens, burgemeester Destelbergen

Het zorgt er ook voor dat Sierens minder goed slaapt. “Ook ’s nachts stopt het niet, mijn brein blijft draaien. Na dagen met overlegmomenten blijft die motor precies draaien en is er geen aan/uit knop. Sommige mails blijven door m’n hoofd spoken. Of soms vind ik ’s nachts ineens oplossingen. Dat is wel tof, maar op die manier heb je nooit rust.” Maar ondanks de druk en de stress, probeert Elsie Sierens nu en dan te ontspannen. Met haar gezin of met een boek in de zetel. Of in haar sauna. “Toen mijn man een sauna wou thuis, verklaarde ik hem bijna voor gek. Intussen ben ik van mening veranderd en is het de beste aankoop ooit", lacht ze, “ik zou het iedereen aanraden een sauna in huis te halen.”  

Beluister  hieronder het interview met burgemeester Katja Gabriëls in Start Je Dag op Radio 2 Oost-Vlaanderen:

Meest gelezen