AFP or licensors

België wil kinderen tot 12 jaar repatriëren uit IS-gevangenenkamp, IS-vrouwen worden "geval per geval bekeken"

België wil de kinderen van IS-vrouwen tot 12 jaar laten terugkeren uit Syrische IS-gevangenenkampen. De moeders zelf kunnen eventueel ook terugkeren, al wordt dat "geval per geval bekeken". Dat heeft premier De Croo (Open VLD) gezegd in de Kamer. Dinsdag werd duidelijk dat er enkele Belgische IS-vrouwen en hun kinderen in het Syrisch IS-gevangenenkamp Al-Hol spoorloos zijn. Enkele Belgische artsen zeiden dat het kamp in handen van IS is gevallen. 

Premier De Croo (Open VLD) antwoordde vanmiddag op enkele vragen over het regeringsstandpunt omtrent de situatie in het Syrische vluchtelingenkamp Al-Hol. IS zou er de plak zwaaien. De Belgische IS-vrouwen en hun kinderen  zouden spoorloos zijn (maar zich nog wel binnen het kamp bevinden).

Als we de kinderen daar laten, zijn het de terroristen van morgen

Premier De Croo

"De nationale veiligheid staat voorop", zei De Croo in het parlement. "We mogen niet blind zijn voor de realiteit, de situatie en veiligheid in de kampen is achteruit gegaan. Als je kinderen daar laat, dan zijn die kinderen de terroristen van morgen", aldus De Croo. "Er werd mij gezegd dat kinderen tot 12 jaar gerepatrieerd worden (...), de situatie van de moeders is ook verontrustend. Over ons land spreken we over 13 vrouwen, waarvan 9 veroordeeld en waarvan 4 onder aanhoudingsbevel." Het gaat om beslissingen van de Veiligheidsraad.

Of de IS-vrouwen zelf kunnen terugkeren wordt "geval per geval bekeken". De vrouwen mogen geen aanhangers meer zijn van de IS-ideologie, en moeten hier hun straf komen uitzitten, aldus De Croo. Kinderen tot 12 jaar kunnen wel sowieso terugkeren. Maar het is voorlopig niet duidelijk wat de overheid gaat doen om de kinderen actief terug te halen. 

We moeten onze positie daar versterken. We zijn bezig met de voorbereidingen

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD)

Over welke kinderen en vrouwen gaat het precies?

Volgens het kabinet van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) zitten er 13 IS-vrouwen in de kampen, met in totaal 27 kinderen. De kinderen tot 12 jaar wil de regering nu terughalen. Een veiligheidsanalyse moet uitwijzen of de 13 moeders zelf mee kunnen. Van de 13 vrouwen zitten er vijf in gevangenenkamp Al Hol, 8 in het kamp van Al Roj. Van de 13 moeders zijn er negen veroordeeld, en vier onder aanhoudingsmandaat. Bij een mogelijk terugkeer zouden zij allemaal opgepakt worden.

Onze overheid gaat ook aandringen bij de Syrische Koerden om de Syriëstrijders zelf ter plaatse te berechten. In totaal zitten er in drie detentiecentra in Syrië elf Belgische mannen vast, twee Belgische mannen zitten vast in Irak. 

Bekijk hier ook de reportage uit "Het Journaal" (en lees daaronder verder):

Videospeler inladen...

"Volledig nieuwe informatie"

"Dit is volledig nieuwe informatie. Onder de eerste regering Michel werden mannen en vrouwen daar berecht (...) Men ging dat in lokale rechtzalen laten voorkomen", reageert kamerlid Koen Metsu (N-VA) in "Villa Politica". Volgens Metsu "ligt de oplossing ginder, toch in de eerste fase (...) De moeders die ik gesproken heb willen geen afstand doen van hun kinderen. Het lot van de kinderen en de moeders hangt aan elkaar vast, ik ben benieuwd hoe men dit gaat oplossen."

De oplossing ligt in eerste instantie ginder

Kamerlid Koen Metsu (oppositiepartij N-VA)

Het gaat niet om massa's mensen", reageert fractieleider Servais Verherstraeten voor CD&V in "Villa Politica". "De toestanden in de kampen zijn schrijnend. Als het gaat over beperkte aantallen, moeten we toch in staat zijn die kinderen hier te re-integreren en te verzoenen met onze maatschappij". Volgens Verherstraeten is het optrekken van de leeftijd van 10 naar 12 jaar "een kleine bochtje" tegenover het beleid van de vorige regering. 

Welke moeders kunnen terug?

Moeders die de IS-ideologie hebben afgezworen kunnen terugkeren, luidt het bij de regering. Maar hoe onderzoek je dat concreet? Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) liet in "Terzake" verstaan dat hij een Belgisch team naar de Syrische IS-gevangenenkampen zal sturen. "Er zijn Nederlandse en Franse teams, het is niet zo dat daar niemand is van de Westerse mogendheden. Maar we moeten onze informatiepositie daar versterken (...) We zijn bezig met de voorbereidingen", aldus Van Quickenborne. 

Herbekijk hier het gesprek met minister Van Quickenborne in "Terzake" (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Waaruit dat team dan bestaat, en hoe ze de vrouwen concreet gaan opsporen en "analyseren", kon Van Quickenborne niet zeggen. Van Quickenborne benadrukte dat enkel de IS-moeders in aanmerking kunnen komen om terug te komen (en dus geen andere vrouwen). De moeders die IS niet afzweren, zullen in Syrië berecht worden. Volgens Van Quickenborne moet dat via een "Europese aanpak" gebeuren en "is er een bereidheid vanuit de Koerdische autoriteit om dat te doen".

Herbekijk hier ook de reportage uit "Terzake" over de situatie in de Syrische IS-gevangeniskampen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen