AFP or licensors

Europees Geneesmiddelenbureau start met evaluatie van Russisch coronavaccin Spoetnik V

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) start met de evaluatie van het Russische coronavaccin Spoetnik V. De zogenoemde rolling review of doorlopende evaluatie is de laatste stap voordat de producent ervan een formele goedkeuringsaanvraag kan indienen. Door die doorlopende evaluatie kan de eventuele goedkeuring zelf dan sneller verlopen, zegt het EMA.

Het Russische Spoetnik V-vaccin wordt ontwikkeld door het Russische Gamaleya Nationaal Centrum voor Epidemiologie en Microbiologie. Een gereputeerd instituut dat ook al vaccins tegen MERS en ebola heeft ontwikkeld.

De beslissing van het Europese Geneesmiddelenbureau om een rolling review (een versnelde procedure om een vaccin goed te keuren waarbij men een evaluatie opstart en ondertussen nieuwe resultaten kunnen worden aangeleverd) op te starten, is volgens het EMA gebaseerd op de resultaten van studies bij volwassenen, die aantonen dat Spoetnik V de productie verhoogt van antilichamen en immuuncellen die het coronavirus aanvallen en dus kunnen helpen bij de bescherming tegen COVID-19.

Wanneer het Spoetnik V-vaccin ook daadwerkelijk goedgekeurd zal worden, kan het EMA nog niet zeggen. De doorlopende evaluatie loopt totdat er genoeg bewijs is aangeleverd om een goedkeuring te kunnen aanvragen. Die goedkeuring zelf zal dan wel vlotter kunnen verlopen, meldt het EMA. Als de Europese Unie het Spoetnik V-vaccin goedkeurt, dan zou dat voor Rusland alvast een enorm diplomatiek succes betekenen. (Lees hier meer over het geopolitieke belang van het vaccin.)

Het Spoetnik V-vaccin moet net als de meeste andere coronavaccins twee keer ingeënt worden, met 3 weken tussentijd. Uit tests in een late fase van de ontwikkeling, waarvan de resultaten vorige maand in het medische vakblad The Lancet verschenen, moet blijken dat het vaccin voor 92 procent effectief is. Voordelig is ook dat het vaccin goedkoper is dan de meeste westerse vaccins en minder logistieke problemen veroorzaakt omdat het op koelkasttemperatuur bewaard kan worden.

"Dit lijkt een goed en veilig vaccin te zijn", reageert Johan Neyts van het Rega-instituut voor medisch onderzoek (KU Leuven). "De gepubliceerde resultaten zijn hoopgevend." Hij verwacht dat de rolling review enkele weken zal duren. "Het zou dan een extra vaccin zijn dat we er kunnen bij hebben. Alleen is de vraag of men ook voldoende kan produceren."

50 miljoen vaccins

Rusland zegt alvast klaar te zijn om vanaf juni vaccins voor 50 miljoen Europeanen te kunnen leveren, eens het vaccin in heel de Europese Unie is goedgekeurd. Daarnaast verwacht Rusland dat verschillende Europese landen het vaccin deze maand al zullen goedkeuren, los van het EMA. EU-lidstaat Hongarije deed dat eerder al. Het land heeft al 40.000 vaccins gekregen van Rusland. 

Ook tientallen andere landen plaatsten al een bestelling van het Spoetnik V-vaccin, zoals de Europese landen Servië en Slovakije, maar ook verschillende Latijns-Amerikaanse landen, Egypte, Algerije en India. Ook de Palestijnse gebieden rekenen op Spoetnik V.

Tot op vandaag heeft het Europese Geneesmiddelenbureau drie vaccins tegen COVID-19 goedgekeurd: dat van Pfizer/BioNTech, het Moderna-vaccin en het vaccin van Oxford/AstraZeneca. Op 11 maart spreekt het zich uit over een vierde vaccin, dat van Johnson & Johnson. Daarnaast loopt bij het EMA ook al een rolling review voor de vaccins van Novavax en CureVac.

Volgens de Europese Commissie zijn er in elk geval nog geen gesprekken aan de gang om het Spoetnik V-vaccin ook daadwerkelijk te kopen. 

Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hier de reactie van Johan Neyts van het Rega-instituut (KU Leuven):

Videospeler inladen...

Meest gelezen