Hoeveelheid sluikstort in Gent bereikt triest record: "Ivago ruimde bijna 1.000 ton op, 160 ton meer dan jaar ervoor"

Het sluikstortprobleem in Gent wordt elk jaar groter. Afgelopen jaar bereikte de stad zelfs een nieuw, triest record: afvalophaler Ivago ruimde vorig jaar bijna 1.000 ton sluikstort op. Dat schrijft De Gentenaar. De berg sluikstortafval groeide vorig jaar met maar liefst 160 ton. 

Uit de cijfers blijkt ook dat er 11.000 extra meldingen binnen kwamen. Een groot probleem dus. Maar volgens schepen Bram Van Braeckevelt (Groen) zijn er enkele verklaringen voor het toenemend probleem. "Door corona hebben we een bijzonder jaar gehad. We kregen meer meldingen omdat mensen meer buitenkomen. Maar daardoor kunnen we alles ook beter in kaart brengen", legt hij uit, "bovendien hebben we vorig jaar ook de grachten en bermen mee opgeruimd, dat was het jaar ervoor niet het geval." Daardoor kwam er volgens Braeckevelt zeker al 50 ton extra bij.

Afvalstewards om te sensibiliseren

Toch verklaart het niet helemaal hoe het komt dat er zoveel sluikstort meer is op een jaar tijd. De stad gaat dat nu verder onderzoeken. Zo komen er binnenkort afvalstewards. "Naast het opruimen zelf, wat Ivago zeker goed doet, willen we ook inzetten op sensibilisering. Die stewards gaan mensen aanspreken om  dat te doen." Gent zet intussen ook camera's in om sluikstort op te sporen. Maar de sluikstortcamera's konden amper 11 mensen betrappen. 

Meest gelezen