(c) Marcel van den Bergh / Hollandse Hoogte

Huisarrest en taakstraf ingetrokken voor 1 van de 7 opgepakte minderjarigen uit Kapellen

Het Antwerpse Hof van Beroep heeft de maatregelen ingetrokken voor één van de Kapelse tieners die in februari werden opgepakt. De jeugdrechter had aan 7 minderjarigen onder meer huisarrest en taakstraffen opgelegd, nadat de politie hen betrapt had op een lockdownfeestje. Het gaat enkel over de voorlopige maatregelen die nu ingetrokken worden. Het parket kan nog vragen om de jongeren voor de corona-overtreding voor de rechter te brengen.

De 7 tieners werden in februari opgepakt en de hele nacht vastgehouden in een cel in het Antwerpse justitiepaleis. De volgende dag verschenen ze meteen voor de jeugdrechter. 

De ouders van de jongeren hadden kritiek op die aanpak, en enkele ouders gingen in beroep. Bij alvast één van hen gaat de jeugdrechter in beroep dus mee.  Zijn advocaat Kris Luyckx, haalde eerder al uit naar de aanpak van politie en parket. Luyckx reageert nu tevreden: "Ik ben heel opgelucht dat de jeugdrechter onmiddellijk de maatregelen heeft ingetrokken. De rechter heeft gezegd dat ze niet proportioneel zijn en dat de sanctie te zwaar was voor wat er gebeurd zou kunnen zijn."

Bij de andere jongeren moet het beroep nog behandeld worden. Niet iedereen heeft ook beroep aangetekend. "Dat is een beetje wrang, natuurlijk, maar theoretisch gezien kan het nog. Er geldt een beroepstermijn van 30 dagen", legt Luyckx uit.

De straffen die zijn ingetrokken waren voorwaardelijke straffen. Het parket kan nog steeds vragen om de minderjarigen voor de eigenlijke coronaovertreding voor de rechter te brengen.

Meest gelezen