Radio 2

Inwoners van Blankenberge moeten dubbel zo lang op ambulance wachten: “Beslissing die levens kan kosten”

In Blankenberge zullen de inwoners binnenkort 's avonds wat langer op een ambulance moeten wachten. De federale overheid heeft beslist dat ambulanciers hun ziekenwagen niet meer naar huis mogen meenemen. Wanneer een patiënt in nood is, moeten hulpverleners dus eerst een ambulance ophalen in de kazerne vooraleer de interventie volgt. “We doen er alles aan om die beslissing terug te draaien”, zegt burgemeester Daphné Dumery (N-VA).

Dat ambulanciers hun ziekenwagen niet naar huis mogen nemen is al altijd de regel, maar Blankenberge was de uitzondering op die regel. Omdat het in de zomermaanden erg druk kan zijn en er soms kostbare tijd verloren gaat in het verkeer, mochten de ambulanciers hun ziekenwagen 's avonds meenemen naar huis. "Maar dat mag nu niet meer", zegt de federale overheid. "Wij zien  geen redenen om af te wijken van de conventie. Eerdere afspraken of toelatingen vervallen bij het opmaken van nieuwe conventies."

Verschillen bijhouden

Tegenwoordig is de aanrijtijd van een ziekenwagen in Blankenberge bijna altijd minder dan 5 minuten, maar dat wordt in sommige gevallen dubbel zo lang. Want ambulanciers moeten ’s nachts vanuit hun woning eerst een ommetje maken om hun ziekenwagen op te pikken. Daarna volgt pas een interventie. “Het gaat om een administratieve beslissing, maar wel eentje die levens kan kosten. We gaan de verschillen bijhouden en er alles aan doen om de beslissing terug te draaien”, besluit Dumery.

De nieuwe regeling begint op maandag 8 maart. 

Meest gelezen