Is burgemeester een risicoberoep? Meer dan 1 op de 10 raakte besmet met corona: "Er wordt al snel met de vinger gewezen"

Meer dan 1 op de 10 burgemeesters in Vlaanderen en Brussel raakte het voorbije jaar besmet met corona. Dat blijkt uit de bevraging van Radio 2 en de Universiteit Gent. Een aantal burgemeesters wil er liever niet over getuigen, omdat het toch gevoelig ligt. "Er wordt al snel met de vinger gewezen", vertelde één van hen anoniem.

"Het is nochtans niet iets om je over te schamen", zegt Marleen Peeters (N-VA), de burgemeester van Lille, in de Antwerpse Kempen. "Ik heb echt heel erg mijn best gedaan om me aan de regels te houden en voorzichtig te zijn, en toch ben ik besmet geraakt. Ik ben gelukkig niet zwaar ziek geweest, ik heb enkel lichte symptomen gehad. Ik ben daarna wel nog alerter geworden, ik was nu bijvoorbeeld nog meer mijn handen."

Ik ben het toevallig te weten gekomen bij een bloedonderzoek, ik bleek antistoffen te hebben

Ward Kennes (CD&V), burgemeester Kasterlee

Op het moment van de bevraging in februari waren er in de provincie Antwerpen 6 burgemeesters die besmet zijn geraakt, waaronder die van Lille, Beerse, Herselt, Kasterlee en Retie. Een zesde wilde anoniem blijven: "Ik praat er liever niet over, omdat ik vrees dat er negatieve reacties op komen." Niemand van hen werd zwaar ziek, en Ward Kennes (CD&V) van Kasterlee ontdekte het zelfs toevallig. "Ik moest onlangs bloed laten afnemen en toen bleek dat ik antistoffen had. Ik ben dus besmet geweest zonder het zelf te weten. Als ik erover nadenk, zal het waarschijnlijk aan het begin van de crisis geweest zijn, in maart vorig jaar. Toen heb ik een paar dagen lichte koorts gehad." 

Niet iedereen kwam er zo gemakkelijk van af. Lut Deseyn (gbA-Gemeentebelangen), de burgemeester van het West-Vlaamse Avelgem, had het zwaar te pakken en moest zelfs een week naar het ziekenhuis. Uiteindelijk was ze een goeie maand buiten strijd. “Niet evident als burgemeester”, zegt ze. “Gelukkig kon ik rekenen op de eerste schepen en mijn schepencollege." Ondertussen is Deseyn volledig gerecupereerd, maar ze is toch nog niet helemaal de oude: “Ik moet wel toegeven dat ik soms wat problemen heb met mijn ademhaling. Maar goed, ik ben nu weer aan het werk, want ik wil er weer staan voor mijn inwoners.” 

Risicoberoep?

Het lijkt wel of burgemeester een risicoberoep is: ruim 11 procent is besmet geraakt met corona, terwijl dat bij de rest van de bevolking maar zo'n 6 procent is. Limburg en West-Vlaanderen zijn op dat vlak het zwaarst getroffen, daar raakte 1 op de 6 burgemeesters besmet. Brussel en Vlaams-Brabant staan nipt op de derde plaats. Thuiswerken is niet altijd mogelijk als burgemeester, wordt vaak aangegeven in de bevraging. 

Mensen willen met je samenzitten om zowel zakelijke als persoonlijke dingen te bespreken, niet alles kan online

Hans Bonte (SP.A), burgemeester Vilvoorde

“Een van de moeilijkheden als burgemeester in coronatijden is afstand bewaren, niet alles kan online", zegt Hans Bonte (SP.A). "Mensen willen met je samenzitten om zowel zakelijke als persoonlijke redenen, want de burgemeester is toch vaak het luisterend oor. Bovendien ben je als burgemeester ook vaak betrokken bij noodsituaties, dus is er elke dag wel een vergadering die je moet bijwonen.” Bonte raakte in de tweede golf zelf besmet, al ging het bij hem om een besmetting in de familiale sfeer. 

Maar eentje in Oost-Vlaanderen

Van de 60 burgemeesters in Oost-Vlaanderen raakte er maar 1 besmet met het coronavirus. Katja Gabriëls (Open VLD) van Berlare testte positief, net als haar drie kinderen. Haar man bleef gespaard, maar het hele gezin leefde tien dagen samen in quarantaine, en dat was gek genoeg best aangenaam omdat er even wat rust was. “Ik vond dat eigenlijk geen probleem om eens tien dagen samen in ons kot te blijven”, lacht ze, “We werden goed verzorgd door familie en vrienden die eten brachten aan de deur. De quarantaine, en de coronacrisis in het algemeen, heeft ons gezin zeker dichter bij mekaar gebracht.” 

Meest gelezen