Kustburgemeesters hopen op terrassen en strandbars in paasvakantie: "Horeca kan belangrijk zijn voor veiligheid"

De kustburgemeesters hopen op de heropening van de horeca tegen de paasvakantie. Desnoods alleen maar van terrassen en strandbars. "Dat geeft meer mogelijkheden om de toeristen veilig te spreiden bij grote drukte."

Voor de paasvakantie verwachten de kustburgemeesters opnieuw veel volk aan zee. Daarom willen ze tegen dan een heropening van de horeca of minstens een heropening van de terrassen. De voorbije zonnige weekends toonden al aan dat mensen bij mooi weer meteen naar de kust komen. In de paasvakantie zal dat niet anders zijn.

Gisteren kwamen de kustburgemeesters samen en ze willen dat het overlegcomité die heropening bespreekt en in overweging neemt. Burgemeester van De Haan Wilfried Vandaele (N-VA) ziet dat er nu al meer dagjestoeristen zijn naarmate de paasvakantie nadert. "Het grootste probleem is het tekort aan WC's als het druk is en de horecazaken dicht zijn. De kustgemeenten moeten dan voor openbare toiletten zorgen. Maar die zijn niet zo talrijk. Bovendien moet je die bemannen en het is niet makkelijk om daarvoor mensen te vinden."

Maar er is nog een probleem, zegt burgemeester Vandaele. Want op het strand mogen binnenkort wel bars worden ingericht. "In principe mogen de stranduitbaters hun cabines vanaf 15 maart opstellen. Ze kunnen via raamverkoop ook drank verkopen. Maar volgens het protocol van vorig jaar mogen de mensen daar dan ook op een strandzetel liggen. En dat terwijl de terrassen van de horecazaken op de dijk dan weer niet open mogen. Dat wordt zeker weer een punt van discussie."

BEKIJK hier het verslag uit "Het Journaal"
(en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Zwerfvuil

Volgens de kustburgemeesters zijn er dus veel redenen om de horeca op "een gecontroleerde manier" te heropenen in de paasvakantie. Zo kan het allemaal veel veiliger en kan er ook beter gecontroleerd worden. Burgemeester Marc Vanden Bussche van Koksijde (Lijst van de burgemeester): "Op terrassen kan je de tafels op veilige afstand van elkaar zetten. Aan elke tafel staan er niet meer stoelen dan toegelaten. De uitbater is verantwoordelijk en zal automatisch controleren. Dat is beter dan het freewheelen van nu. Nu gaan mensen een drankje kopen en gaan dan toch ergens samen zitten zonder controle. Er zal ook minder zwerfvuil van lege flesjes en blikjes zijn."

Paasvakantie

De paasvakantie begint op zaterdag 3 april en dan willen de kustburgemeesters dus de terrassen heropend zien. En dat ziet deze restauranthouder uit Blankenberge zitten: "Wij hebben plaats voor 60 mensen op ons terras. En dat allemaal coronaproof."

Maar Horeca Vlaanderen heeft eerder al gezegd dat het voor heel wat horecazaken niet rendabel is als ze alleen maar hun terras mogen openen. "Zaken die enkel hun terras mogen openen, moeten dezelfde overheidssteun krijgen als restaurants die alleen maar takeaway doen", klinkt het daar.

Meest gelezen