Liveblog - Premier De Croo blikt vooruit op Overlegcomité van morgen: "Werken aan een plan voor buitenactiviteiten"

Op de dag voor het Overlegcomité blikt premier Alexander De Croo al vooruit. Hij ziet de komende tijd vooral een belangrijke rol weggelegd voor buitenactiviteiten. Intussen tonen de coronacijfers nog altijd eenzelfde beeld. De NMBS werkt aan een vrijwillig aanmeldingssysteem voor reizen naar de kust. Volg de belangrijkste updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

NMBS werkt aan vrijwillig aanmeldingssysteem voor reizen naar de kust

De NMBS gaat voor de treinen naar Oostende een vrijwillig aanmeldingssysteem uitwerken, dat gekoppeld zal zijn aan zijn routeplanner. Dat is beslist na een overleg tussen de NMBS en de kustburgemeesters. 

Met het systeem kan de NMBS inschatten hoeveel mensen welke trein willen nemen, en reizigers een andere route of trein aanraden. Dat zou moeten helpen tegen overvolle treinen en te grote drukte aan de kust. 

Lees meer in dit artikel:

Premier De Croo: “We werken aan een plan voor buitenactiviteiten”

Premier Alexander De Croo (Open VLD) heeft tijdens het vragenuurtje in de Kamer al voorzichtig vooruitgeblikt op het Overlegcomité van morgen. Op het vlak van versoepelingen zal het accent de komende tijd op buitenactiviteiten liggen, omdat die een veel kleiner risico op besmettingen betekenen dan binnenactiviteiten. 

Lees meer in dit artikel:

Fysiek of mentaal uitgeput na een onlinevergadering? Deze 7 tips kunnen je helpen

We onlinevergaderen er al een jaar op los en dat put ons fysiek en mentaal uit, zo blijkt uit een studie van Stanford University in de VS. Herkenbaar? Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven, geeft een paar tips die videomeetings minder vermoeiend maken.

Lees meer in dit artikel:

Frans departement Pas-de-Calais gaat komende weekends in lockdown

De Franse regering heeft nu ook een lockdown ingevoerd in het noordelijke departement Pas-de-Calais. De mensen mogen daar in het weekend alleen nog buiten om essentiële boodschappen te doen, wat in de praktijk betekent dat ze vanaf vrijdagavond zes uur tot maandagmorgen thuis moeten blijven. Ook de grote winkelcentra gaan er dicht, met uitzondering van de voedingswinkels. Het aantal coronabesmettingen in het departement loopt op. Er zijn wekelijks meer dan vierhonderd nieuwe gevallen per honderdduizend inwoners, dubbel zoveel als in de rest van Frankrijk. Volgens premier Jean Castex is de druk op de ziekenhuizen ook nergens zo groot als in de Pas-de-Calais. In het departement liggen steden als Calais, Boulogne-sur-Mer en Arras. De weekend-lockdown geldt dus niet voor het departement Nord, de streek rond Rijsel (Lille).

Lees verder onder de foto.

AFP or licensors

Eerder al was de weekend-lockdown ingesteld in de agglomeratie rond Nice in het zuiden en rond de havenstad Duinkerke (Dunkerque) aan het Kanaal. In de praktijk gaat dus het hele kustgebied vanaf onze grens tot voorbij Le Touquet de komende weekends in lockdown. In heel Frankrijk neemt het aantal besmettingen met het coronavirus nog licht toe, maar premier Castex noemde de groei "niet langer exponentieel". Bij de 80-plussers is er zelfs een daling van de besmettingen, mogelijk het gevolg van de vaccinatie van ouderen. De Britse virusvariant rukt in Frankrijk verder op, in zes op de tien onderzochte gevallen wordt de Britse variant gevonden.  

Artsen zonder Grenzen voert actie voor meer vaccins voor arme landen

De medische NGO Artsen zonder Grenzen heeft actie gevoerd voor het hoofdkwartier van de Wereldgezondheidsorganisatie in Genève. Ze wil dat de WHO meer druk uitoefent om nu al generische coronavaccins en -geneesmiddelen te laten produceren. India en Zuid-Afrika hebben dat voorgesteld en zowat 100 vooral armere landen steunen het voorstel. Maar dan moeten rijkere landen afstand doen van hun patenten. Grote farmabedrijven weigeren dat, en ook een aantal landen met een sterke farmaceutische industrie, zoals het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Zwitserland.

Vandaag zijn zowat 265 miljoen dosissen van de coronavaccins toegediend. 80 procent daarvan in de rijkste tien landen, zegt de topexpert Mike Ryan van de WHO. De armste 50 landen hebben nog maar 0,1 procent gekregen.

Lees verder onder de foto.

AFP or licensors

COVAX komt op gang

Deze week is wel de campagne aan het rollen gegaan die gratis vaccins levert aan ontwikkelingslanden. Het COVAX-initiatief van de Verenigde Naties en hun partners heeft de voorbije dagen in elf Afrikaanse landen en in de Filipijnen vaccins laten aanvliegen.

Ghana was het eerste land dat vorige week 600.000  dosissen van AstraZeneca kreeg, geproduceerd in het Serum-instituut in India. In Ghana wordt er sinds dinsdag gevaccineerd. De voorbije dagen kwamen er ook ladingen aan in andere Afrikaanse landen: Ivoorkust, Angola, Nigeria, Gambia, Congo, Kenia, Rwanda, Senegal, Lesotho en Soedan. De volgende dagen volgen Mali, Malawi en Oeganda. Zuid-Afrika, dat een derde van de besmettingen telt, had begin februari zelf al 1 miljoen vaccins van AstraZeneca aangekocht, en 80.000 andere van Johnson & Johnson. Het hoopt later dit voorjaar ook vaccins te krijgen via COVAX.

De meeste landen in het COVAX-systeem krijgen de vaccins van AstraZeneca, maar Rwanda is het eerste land ter wereld dat ook ruim 100.000 dosissen van het vaccin van Pfizer BionTech krijgt. Dat vaccin is een uitdaging, want het moet aan zeer lage temperatuur worden bewaard.

Oostenrijk, Denemarken en Israël gaan samen vaccins ontwikkelen en produceren

Oostenrijk en Denemarken gaan samen met Israël tweedegeneratievaccins produceren. Dat hebben de premiers van beide EU-lidstaten bevestigd tijdens een bezoek aan hun Israëlische collega Benjamin Netanyahu. "We kunnen niet langer alleen afhankelijk zijn van de Europese Unie."

Lees meer in dit artikel:

Britse medicijnentoezichthouder zet vaart achter vaccins tegen coronavarianten

De Britse geneesmiddelenregulator MHRA gaat er werk van maken om vaccins die aangepast zijn aan de nieuwe virusvarianten versneld goed te keuren, zonder dat er wordt ingeboet aan veiligheid, kwaliteit en doeltreffendheid. Het agentschap heeft aangekondigd dat het daarvoor de krachten bundelt met Australië, China, Singapore en Zwitserland. 

Reeds goedgekeurde COVID-19-vaccins die werden aangepast aan nieuwe virusvarianten, hoeven volgens de nieuwe richtlijnen van het consortium geen gloednieuwe goedkeuring aan te vragen of tijdrovende klinische studies voor te leggen. Dat komt doordat onderzoekers nu beter in staat zijn om de mate van bescherming af te meten aan de hand van de antilichamen in het bloed na vaccinatie, in plaats van te moeten wachten om te zien of testpersonen al dan niet besmet raken met het virus. Een en ander zorgt ervoor dat een gemodificeerd vaccin veel sneller in gebruik genomen kan worden.


   Wel zullen de vaccinproducenten moeten bewijzen dat het gemodificeerde vaccin een immuunrespons veroorzaakt, en dat het veilig en kwalitatief in orde is. 

Brussel roept 75-plussers op voor vaccinatie

Vanaf volgende week kunnen de Brusselse 75-plussers elk beschikbaar vaccin toegediend krijgen. Vanavond vertrekken de eerste uitnodigingen per mail en morgen zal de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) ook uitnodigingen per post versturen. Dat heeft Brussels minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo) gezegd in de commissie voor Gezondheid en Bijstand aan Personen.

Personen die worden uitgenodigd voor vaccinatie kunnen hun vaccinatiecentrum naar keuze aanduiden en een afspraak maken in de komende dagen of weken in het centrum Pachéco of Heizel, of in één van de centra die openen op 15 of 22 maart. Vanaf 15 maart openen de centra van Sint-Pieters-Woluwe, Schaarbeek, Molenbeek en Vorst en vanaf 22 maart de centra van Ukkel, Sint-Lambrechts-Woluwe en Anderlecht. 

Burgemeester sluit Lidl-winkel in Vilvoorde na aanhoudende corona-overtredingen

Burgemeester Hans Bonte (SP.A) heeft het bevel gegeven aan de politie om supermarkt Lidl in Vilvoorde te sluiten. De vestiging aan het Portaelsplein zou al bij herhaling de coronamaatregelen overtreden hebben. Voor Bonte is de maat vol, en dus heeft de politie de winkel ontruimd en gesloten.   

Lees meer in dit artikel:

Meest gelezen