Annelies Hemelsoet

800 Uber- en limousinechauffeurs legden vanmiddag verkeer op de Kleine Ring in Brussel plat

Een groep van 800 zelfstandige Uber- en limousinechauffeurs blokkeerde vandaag urenlang een deel van de Kleine Ring in Brussel. De betogers zijn boos over de beslissing van de Brusselse overheid eerder deze week dat zij als chauffeurs geen klanten via de smartphone meer mogen boeken. 

Honderden chauffeurs hadden hun voertuig gewoon op de zijrijwegen van de ring geparkeerd. Dat leidde tot enorme files, vooral tussen de Rogier- en de Troontunnel. Automobilisten die vanuit het oosten de stad wilden inrijden, waren er aan voor moeite, want de politie moest ook de tunnels op de Tervurenlaan en in de Wetstraat afsluiten.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De betoging ging uit van de Vereniging van Belgische Limousinechauffeurs (ACBL), die naar eigen zeggen 2.000 Uber-chauffeurs vertegenwoordigt. In de strikte zin van het woordt zijn deze mensen geen taxichauffeurs. Uber- en andere limousinechauffeurs rijden met nummerplaten die beginnen met T-L, taxichauffeurs met T-X.

Van de Brusselse overheid mogen bedrijven die auto's met een chauffeur verhuren - wat onder meer Uber dus doet - niet werken met bestellingen via geolocalisatie op een smartphone. Zelfstandige chauffeurs in Brussel die de regels niet volgen, riskeren dat hun auto in beslag genomen wordt.

Uber- en limousinechauffeurs, die geen dure taxilicentie hebben maar wel zelf in een eigen wagen geïnvesteerd hebben, kunnen daardoor momenteel niet meer werken. De manifestanten eisen een echt statuut en een duidelijk taxiplan voor Brussel, want dat is er na jaren politieke discussie nog steeds niet. 

Wat is Uber precies? Bekijk het hier in 1 minuut:

Videospeler inladen...

Volgens Ilse Van de keere van de politie was de manifestatie toegelaten. Een delegatie van de chauffeurs is voor een overleg naar het kabinet van de Brusselse minister-president Rudi Vervoort getrokken. Het gesprek is intussen afgerond en de actie is voorbij. De files zijn opgelost.

Volgens onze eerste informatie leverde het gesprek tussen de chauffeurs en Rudi Vervoort "positieve resultaten" op. Meer later.

De zijrijwegen van de kleine ring zitten helemaal vast (foto: Pieter Maes).

Meest gelezen