Lander Loeckx

Na jaren opnieuw cursus “grondwitloof telen” door toenemende interesse

Er is een stijgende interesse voor de teelt van grondwitloof, dat komt onder andere door het succes van de korte keten: de rechtstreekse aankoop bij de boer. En daarom organiseert het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant in Herent een cursus “grondwitloof telen”. 

Witloof wordt tegenwoordig vaak op water geteeld, terwijl de traditionele witloofteelt eigenlijk in de aarde gebeurt. Heel wat boeren en nieuwkomers weten echter niet meer hoe dat moet. Daarom is het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant in Herent, samen met de vzw Brussels Grondwitloof, na vele jaren opnieuw begonnen met een cursus grondwitloofteelt. En die is populair, want deze week zijn al twintig mensen gestart. 

“We zijn alleszins blij dat er geïnteresseerden zijn”, zegt directeur Tim De Clercq van het Praktijkpunt. “We hopen dat er daarvan ook een aantal de teelt zullen opstarten en de landbouwers aanvullen. Landbouwers zijn tegenwoordig vaak wat ouder, zeker de grondwitlooftelers, en daar is dus wat ruimte voor verjonging. Je hoeft niet zo’n grote investeringen te doen om er toch mee aan de slag te gaan, je kan klein beginnen en er toch iets aan te verdienen.”

Witloofcrisis in jaren '90

“De voorbije jaren daalde het aantal grondwitlooftelers, we zijn tegenwoordig nog maar met een 120-tal”, zegt grondwitloofteler Rudy Pasgang uit Houwaart, een deelgemeente van Tielt-Winge. Hij is ook voorzitter van de vzw Brussels Grondwitloof. “Begin jaren 90 was het crisis in de witloofsector door de massaproductie van de hydrocultuur. Het grondwitloof werd daardoor voor vele bedrijven niet rendabel. Door de crisis is er ook een generatiekloof ontstaan in de overdracht van kennis.”

Grondwitloof is niet zomaar een teelt, het is een manier van leven

Rudy Pasgang, grondwitloofteler

En daarom is er nu de cursus. Die combineert de ervaring van oud-telers met de laatste bevindingen uit het onderzoek. Het technische luik wordt aangevuld met lessen rond bedrijfsvoering en het in de markt brengen van het witloof. Rudy Pasgang is hoopvol dat de cursus nieuw bloed injecteert in de sector. “Grondwitloof is niet zomaar een teelt. Voor mezelf en heel wat collega’s is de witte krop bepalend voor de landbouwbedrijfsvoering en werd de teelt en verkoop ervan een manier van leven.”

Unesco Werelderfgoed

Het “witte goud”, zoals het witloof ook wordt genoemd, werd door Europa in 2008 al erkend als “beschermde geografische aanduiding”, als streekproduct zeg maar. Maar nu wil de vzw Brussels Grondwitloof verder gaan: “Het is een primeur, maar we gaan nu ook meedoen aan het Unesco Werelderfgoed met onze teelt. Wij gaan ons uiterste best doen en hopen dat de consument ons steunt om dat te bekomen”, besluit Rudy Pasgang.

Lander Loeckx

Meest gelezen