Radio 2

Manege uit Gooik neemt maatregelen tegen paardenvirus: "Onze manège is één grote bubbel"

De manege Hof Ter Molleken in Kester bij Gooik heeft strenge maatregelen getroffen tegen het paardenvirus. Geen enkel paard mag de manege verlaten. Paarden van buiten mogen de manege niet in. Alles is een gevolg van de uitbraak van het gevaarlijke rhinopneumonie-virus in het internationale concours van het Spaanse Valencia.

In het Hof Ter Molleken verblijven momenteel zo'n 50 paarden. Achttien  paarden zijn van de manege en worden gebruikt om te leren paardrijden. De rest van de paarden is van privé-eigenaars. Geen enkel paard mag dus de manege verlaten. De manege is één grote bubbel. Een rit in bijvoorbeeld het Hallerbos zit er niet in.  Het risico bestaat dat de ruiter in het bos een ander paard ontmoet. Dat risico wil Vincent Abes, de uitbater van de manege, niet lopen. Eigenaars mogen wel hun paard in de manege komen verzorgen of er ter plaatse mee rijden. 

Geen onbekend virus

Het  rhinopneumonie-virus komt wel meer voor in de paardenwereld. Het is meestal niet dodelijk. "Er zijn twee varianten", zegt Vincent Abes van Hof Ter Molleken. "De gewone variant bemoeilijkt de ademhaling en doet het paard zwaar hoesten. De tweede variant daarentegen tast het neurologisch systeem aan. De overlevingskansen zijn dan miniem." De kans dat een mens het paardenvirus overdraagt is volgens Abes zeer klein.

4 à 6 weken

Het gevaarlijke paardenvirus is nog niet vastgesteld in Vlaams-Brabant. Abes is optimistisch. "Als iedereen de strikte maatregelen toepast zoals wij nu doen, dan zijn we  over vier tot zes weken van het virus af. In die zin is het paardenvirus gemakkelijker te bestrijden dan corona. En het is ook eenvoudiger om paarden in quarantaine te houden. Paarden moeten niet zoals de mensen naar de winkel om eten te kopen."

Corona

De uitbraak van het paardenvirus komt bovenop de coronacrisis. Tijdens de eerste lockdown was het Hof Ter Molleken zelfs dicht. Niemand, behalve de privé-eigenaars van paarden,  mocht komen paardrijden. Alle manegepaarden stonden op de wei. Nadien was er meer mogelijk. De manege in Kester leed heel wat inkomensverlies. "Het zijn moeilijke tijden", aldus Abes. "En dan komt dat paardenvirus er nog eens bij. Het wordt allemaal een beetje veel."

Meest gelezen