Ook de Oost-Vlaamse hotel -en logiessector lijdt onder de coronacrisis

De hotel- en logiessector in Oost-Vlaanderen heeft zware klappen gekregen door de coronacrisis.  In de hele sector draaide 2 op de 3 zaken verlies. "B&B's konden de schade nog beperken, maar vooral grote hotels zagen de inkomsten zo goed als helemaal terugvallen", zegt Katia Versieck van Toerisme Oost-Vlaanderen. 

De coronapandemie zorgde ervoor dat reizen vorig jaar niet meer kon. Hotels en B&B's bleven dicht en konden op een bepaald moment alleen nog mensen ontvangen in hun eigen bubbel en alleen maar op de kamer.  Geen volk over de vloer betekent geen inkomsten voor de hotel -en logiessector. "Dat zien we duidelijk in de cijfers ", zegt Katia Versieck. "Grote hotels hadden het vorig jaar in 2020 zeer moeilijk.

Toerisme was er niet en ook zakenreizen gingen niet door. Het was ook opvallend dat tijdens de coronacrisis mensen eerder de natuur opzochten. Hun voorkeur ging dan ook uit naar kleinschalige B&B's in een groene omgeving. Die hadden het financieel ook niet makkelijk, maar de grote hotels zijn net iets meer getroffen."

Oost-Vlaanderen is niet meer of niet minder getroffen dan andere regio's. Iedereen in de sector heeft het moeilijk

Extra financiële steun

Vlaanderen heeft extra geld vrijgemaakt voor ondernemers uit de toeristische sector, die verlies hebben geleden.  Gedupeerde ondernemers kunnen zich melden bij het Stimulusprogramma van Vlaanderen. Wie daar uit de boot valt voor subsidie, kan terecht bij de provincie. Toerisme Oost-Vlaanderen voorziet hiervoor een budget van 250.000 euro's. De steun van Vlaanderen en de provincie bestaat uit een toelage en deels een renteloze lening. 

Een ondernemer moet zich niet twee keer inschrijven. De provincie bekijkt de dossiers die in Vlaanderen zijn ingediend.  Ondernemers die afgewezen zijn voor Vlaamse subsidie, kunnen steun krijgen van de provincie.  De provincie zorgt er ook voor dat bedrijven een beroep kunnen doen op experten en adviseurs om ondermeer hun aanvraag in te dienen. 

 

Meest gelezen