Radio 2

Gevaarlijk paardenvirus slaat toe in Oost- en West-Vlaanderen: "Het verspreidt zich net als corona razendsnel"

Op dit moment zijn er in de provincie Oost-Vlaanderen 6 paarden besmet met het EHV1-virus nadat ze deelnamen aan de wedstrijd in Valencia. Voorlopig hebben ze geen verlammingsverschijnselen, wel koorts en ademhalingsmoeilijkheden. In West-Vlaanderen zijn er intussen wel al 2 paarden met zenuwstoringen gemeld.

De cijfers komen van de website Equi Focus Point Belgium waarop de gevallen worden doorgegeven. "Het kunnen er ook meer zijn want er is geen verplichting om de ziekte te melden", zegt professor Frank Gasthuys van de faculteit diergeneeskunde van de UGent. " Maar het is net als met corona, eerst dachten we dat het een lokaal probleem was in China. Maar de paardensport is zeer internationaal. Paarden reizen voortdurend."

Het EHV1-virus circuleert al een tiental jaar. Af en toe is er een lokale uitbraak geweest maar nooit eerder zo verspreid als nu. De ziekte uit zich soms als een gewone griep, met koorts en snot. In ander gevallen verliezen drachtige paarden hun vrucht. Maar er bestaat ook een variant die neurologische problemen veroorzaakt. Paarden krijgen dan verlammingsverschijnselen en kunnen sterven. In Valencia zijn volgens de laatste gegevens 6 paarden bezweken.

Alles ligt stil: geen keuringen, geen wedstrijden

De uitbraak in Valencia heeft meteen een grote impact. Tot 28 maart zijn alle wedstrijden en keuringen in binnen- en buitenland afgelast. In maneges worden paarden van buiten de 'bubbel' geweerd. En een hoefsmid moet extra voorzichtig zijn als hij paarden komt beslaan. Maar zelfs paarden uit het buitenland terugbrengen naar eigen stal in Vlaanderen is een riskante onderneming.

Gudrun Patteet, een topruiter uit Hamme, heeft op dit moment 4 paarden in Spanje waar ze deelneemt aan een jumping op zowat 1.000 kilometer van Valencia. "Voorlopig zijn daar geen zieke dieren, maar de paarden blijven wel daar", vertelt ze aan Radio 2 Oost-Vlaanderen. "We nemen twee keer per dag de temperatuur, maar het is beter niet terug te keren. De rit duurt ruim 30 uur, en dan moet je toch 2 keer stoppen om ze uit de vrachtwagen te laten. En zelfs dat is niet zonder risico."

Believers en non-believers

Behalve de lockdown in de paardenwereld is er nog een parallel met de coronacrisis. Er bestaat een vaccin maar de vaccinatiegraad is te laag. "Ik schrik soms als ik het boekje bekijk van paarden die hier aankomen", vertelt Gudrun Patteet. "Daar is soms nauwelijks een spoor van vaccinatie terug te vinden." Zelf vaccineert ze haar paarden om het half jaar maar lang niet iedereen doet dat. "Net als bij corona zijn er believers en non-believers", zegt professor Gasthuys. "Niet iedereen ziet het nut van vaccineren in. Maar de gouden raad is: vaccineer uw paarden. Hoe meer je vaccineert, hoe minder problemen je zal hebben."

Meest gelezen