Radio 2

Paul uit Tervuren is 89 en raapt wekelijks zwerfvuil op: "Vorig jaar 135 zakken"

Paul Lauwers is een man die van aanpakken weet. Elke week trekt hij er met zijn dochter op uit om zwerfvuil te rapen. Vorig jaar verzamelde hij 135  vuilniszakken. "Vooral mondmaskers en hondenpoep zijn het grootste probleem." 

Als de straten van Tervuren er netjes bij liggen, dan is dat ook te danken aan Paul Lauwers. De man mag dan bijna 90 jaar zijn, dat houdt hem niet tegen om elke week vuilniszakken vol zwerfvuil te rapen. "Alleen als het regent blijft ik thuis. Maar bij mooi weer haal ik dat in en trek ik er zelfs twee of drie keer op uit."

Het stoort Paul enorm om al het vuil op straat te zien. "Vroeger raapte ik al het vuil al rond mijn huis op, maar nu doe ik ook de andere straten van Tervuren aan. Mensen denken niet na over wat ze doen. Nu vind ik bijvoorbeeld heel veel mondmaskers. Die gooien ze weg als ze de winkel verlaten, van school komen of van de tram stappen. Ook hondenpoep is een groot probleem. En het ergste van al: ze rapen de drol op, leggen die in een plastiek zakje maar gooien dat dan op de grond! Dat is nog erger dan een hondendrol zonder plastiek zakje!" 

Drankblikjes en plastiek flessen hou ik apart van het andere zwerfvuil

Vandaag staat het park van Tervuren op het programma. Dat doet Paul samen met zijn dochter Eva. "Ik vrees dat het probleem niet alleen in Tervuren bestaat. Het park trekt natuurlijk veel volk aan. Je zou dan denken dat mensen voor de natuur komen en die netjes achterlaten, maar elk weekend ligt het park vol met rommel en moet er veel opgekuist worden." Vorig jaar was dat goed voor 135 zakken. "Ik heb ze geteld", zegt Eva lachend. "En ze zaten stampvol! Het zou zo'n verschil uitmaken mocht elke wandelaar zijn eigen vuil meenemen, het zou hier zoveel properder zijn."

Toch doet Paul moedig verder. Ter plaatste sorteert hij trouwens al het vuil.  "Drankblikjes en plastiek flessen hou ik apart van het andere zwerfvuil. En als mijn gezondheid het toelaat, blijf ik er mee voort doen." 

Meest gelezen