Petitie tegen ijzeren haken op Scheldekaaien om skaters weg te houden: "De kaaien zijn toch van iedereen?"

Er klinkt protest tegen het initiatief van de stad Antwerpen om volgende maand ijzeren haken te plaatsen op de Scheldekaaien. De stad wil dat doen om skaters weg te houden van de kaaien, want de trappen worden erdoor beschadigd. Timea Németh, een skater die wekelijks naar Antwerpen afzakt, is een petitie gestart om de kaaien toegankelijk te houden voor iedereen. Dat schrijft Gazet van Antwerpen. De petitie heeft al meer dan 500 handtekeningen.

Timea Németh is zelf een skater en ook de coach van het olympisch skateteam van de Hongaarse meisjes jonger dan 14. Ze vindt het onbegrijpelijk dat Antwerpen de skaters wil weren. "Er komen enorm veel mensen naar Antwerpen enkel en alleen om op straat te skaten. In andere steden zijn de wegen niet geschikt om te skaten, omdat er vaak losse steentjes op de weg liggen. Maar de kaaien zijn ideaal om te skaten. Dus waarom zouden wij daar niet mogen skaten? De kaaien zijn toch van iedereen?", vertelt Németh aan Radio 2 Antwerpen.

Skaten in een park is leuk, maar het is totaal anders dan skaten op straat

Timea Németh, skater

Als compensatie gaat Antwerpen een skatepark zetten, meer naar het centrum van de stad. Voor Németh is dat niet hetzelfde: "Een skatepark is leuk, maar iets totaal anders dan skaten op straat. Op de Olympische Spelen zijn dat ook 2 verschillende disciplines. Je kan het gewoon niet met elkaar vergelijken."

Németh wil de stad voorstellen om geen skatestoppers, maar schadestoppers te plaatsen. Die zouden schade tijdens het skaten kunnen voorkomen. De petitie vind je hier.

Timea Németh op haar skateboard. (foto: Wim Dewaele)

Meest gelezen