Radio 2

BEKIJK - Plots gaan dansende fonteinen aan tijdens markt in Harelbeke: "Het gevaar kwam langs onder"

Het was vanmorgen markt in Harelbeke, maar plots gingen de dansende fonteinen op die plaats af. Dat zorgde onder andere voor heel wat wateroverlast bij een pyjamakraam. "Een fout van de onderaannemer", zegt het stadsbestuur. "Hij is niet van de streek en wist niet dat er op donderdagochtend markt is."

In Harelbeke zijn ze al jaren bezig met de heraanleg van het marktplein en de hele omgeving errond. Op het marktplein zijn er nieuwe fonteinen gezet. En die moesten uitgetest worden. Dat is wat vanmorgen gebeurd is. Schepen van Openbare Werken Tijs Naert (Groen) zegt dat de onderaannemer zich heeft vergist: "Hij wou de programmatie van de dansende fonteinen op afstand uittesten, maar wist niet dat er op donderdagochtend markt is."

BEKIJK hieronder de beelden (en lees daarna voort):

Videospeler inladen...

"Gevaar kwam langs onder"

Marianne François is marktkraamster. "Ik verkoop damestextiel", zegt ze. "Vanmorgen was het aan het regenen, maar plots was er wel erg veel water. Het gevaar kwam niet uit de lucht, maar langs onder. De dansende fonteinen bleken aan te staan. Ik heb snel mijn rekken achteruit getrokken, maar eigenlijk was het al te laat."

Sybille Demeulemeester verkoopt snoepjes en chocolade op de markt. Ook zij had niet onmiddellijk door dat de grondfonteinen aan de basis lagen van de neerslag. "Maar plots zag ik die fonteinen sproeien", lacht ze. "Ik heb mijn snoepkraam onmiddellijk gesloten. Het spektakel duurde ongeveer 10 minuten, maar is niet voor herhaling vatbaar."

Verzekering

“Ook het stadsbestuur zit met het voorval verveeld”, zegt Tijs Naert (Groen), de schepen van Stadsvernieuwing. “Ik heb begrepen dat de verzekering van de onderaannemer de schadelijders ondertussen al persoonlijk contacteerde. We maakten al heel duidelijke afspraken met de onderaannemer om gelijkaardige voorvallen in de toekomst te vermijden en hopen dat de fontein alleen nog haar werk doet wanneer het moet."

Sam Storme van Aquafontal: “De fontein werd gisteren succesvol gekoppeld aan de bediening op afstand, maar onze programmeur vergat de zekeringen van de pompen gisterenavond af te leggen. We nemen deze menselijke fout volledig op ons en verontschuldigen ons dan ook tegenover de marktkramers en -bezoekers die schade leden, maar ook tegenover het stadsbestuur.”

Radio 2

Meest gelezen