Santeri Viinamäki

Politie Leuven schenkt gevonden voorwerpen aan goede doelen: "Je zou versteld staan van wat we hier allemaal vinden"

De politie van Leuven gaat vandaag de eerste verloren voorwerpen schenken aan enkele organisaties en goede doelen. Normaal gezien worden verloren spullen die niet worden opgehaald door de eigenaar, na zes maanden openbaar verkocht. Maar dat levert amper iets op en dus gaat de politie ze nu wegschenken. "Dat is beter voor iedereen."

"Gevonden of verloren voorwerpen worden maximaal zes maanden bijgehouden", vertelt Marc Vranckx van de Leuvense politie. "In die tijd kan de eigenaar ze komen ophalen. We doen echt ons best om ze weer aan de eigenaar te bezorgen. Ze worden onder andere op Facebook geplaatst en ook op een website die we daarvoor hebben opgericht." Vaak gaat het over handtassen, rugzakken en portefeuilles, maar ook over sleutels, gsm’s, juwelen en kledij. "Ook kinderkoetsen, kinderautozitjes, en boormachines in perfecte staat hebben we al gevonden. Je zou versteld staan van wat we hier allemaal vinden", aldus Vranckx.

De voorwerpen die binnen die tijd niet zijn opgehaald, werden vroeger twee keer per jaar verkocht op een openbare verkoop. "Maar dat was veel werk voor weinig opbrengst", legt Vranckx uit. "Het vroeg heel wat administratief werk en het bracht amper geld op. Daarom hebben we besloten spullen die niet opgehaald worden en nog bruikbaar zijn, te schenken aan organisaties en goede doelen."

Batterijen ontmantelen

Spullen die nog bruikbaar zijn, worden schoongemaakt en geschonken aan onder andere armoede-organisatie Poverello, Huis van het Kind Kirikou en Maakbar. "Zij kunnen die dingen goed gebruiken en de spullen krijgen daar een tweede leven", vertelt Vranckx trots. "Nu doen we mensen een plezier, we bestrijden armoede en zetten onze schouders onder de circulaire economie. Dat is toch beter dan spullen te verkopen of te vernietigen."

Zo gaan achtergelaten en gevonden kinderkoetsen, speelgoed en steps naar het Huis van het Kind, terwijl gsm's en tablets naar Natuurpunt gaan. "Die elektronica wordt dan ontmanteld door Out of Use, een firma die gespecialiseerd is in afvalverwerking. Zij halen er de bruikbare grondstoffen uit en steunen hiermee Natuurpunt. De gsm's die nog in goede staat zijn, verkoopt Natuurpunt en de opbrengsten daarvan gebruiken ze om bomen aan te planten."

Meest gelezen