Videospeler inladen...

Premier De Croo (Open VLD) blikt vooruit naar Overlegcomité morgen: "We werken aan een plan voor buitenactiviteiten"

Premier Alexander De Croo (Open VLD) heeft tijdens het vragenuurtje in de Kamer al voorzichtig vooruitgeblikt op het Overlegcomité van morgen. Op het vlak van versoepelingen zal het accent de komende tijd op buitenactiviteiten liggen, omdat die een veel kleiner risico op besmettingen betekenen dan binnenactiviteiten. 

“Daarom zijn we nu alle zaken aan het samenleggen om een “buitenplan” te maken, om perspectief te geven”, zo zei de eerste minister in het halfrond. Voor de premier is het belangrijk dat dit plan “veilig en verantwoord” is. 

“Maar ook de timing is heel belangrijk, zo zei hij nog. “Mochten we een aantal zaken te vroeg doen, gaan we zien dat dit leidt tot een sterke toename van het aantal ziekenhuisopnames in de maanden april en mei.” 

“Het resultaat zou zijn, dat we de vrijheid die we gegeven hebben, slechts van korte duur zou zijn. Ik denk dat dat het laatste is wat wij moeten doen.” Daarom wil de premier pas gevoelig versoepelen op het juiste moment, op een veilig moment. 

Vaccinatie en testing

Maar, zo merkte de premier nog op, “het zal niet het buitenplan zijn dat ervoor zal zorgen dat we deze pandemie zullen verslaan, de snelheid van vaccinatie zal daartoe de sleutel zijn.” 

Tot slot ziet de premier een belangrijke rol weggelegd voor testen. De capaciteit van 140.000 testen per dag wordt niet gebruikt. Er zal gekeken worden hoe die gebruikt kan worden en hoe snelle zelftesten ingezet kunnen worden. 

Bekijk hier het antwoord van de premier op de Kamervragen: 

Videospeler inladen...

Experts zien weinig ruimte om de coronamaatregelen te versoepelen. Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Onze Wetstraatexpert Bart Verhulst volgde het Vragenuurtje in de Kamer, bekijk hier zijn verslag:

Videospeler inladen...

Meest gelezen