Vader van Nederlandse "spookgezin" wordt vrijgelaten vanwege slechte gezondheid 

Gerrit Jan van D., de vader van het Nederlandse gezin dat jarenlang vastzat in een boerderij, wordt niet verder vervolgd voor vrijheidsberoving en kindermishandeling en -misbruik. Zijn mentale gezondheid is te slecht voor een rechtszaak en hij kan zich onvoldoende verdedigen, zegt de rechtbank in Assen.

In oktober 2019 kwam de Ruinerwold-zaak aan het licht.  De Nederlandse Gerrit Jan Van D. leefde in afwachting van "het einde der tijden”, met zes van zijn negen kinderen in de kelder van hun boerderij in Ruinerwold in Drenthe. De kinderen waren niet ingeschreven bij de basisadministratie en bestonden officieel niet.

Het gezin werd ontdekt nadat een van de kinderen om hulp had gevraagd in een café in de buurt. De vader werd daarna aangehouden op verdenking van vrijheidsberoving van alle kinderen en seksueel misbruik van de twee oudsten.

Beroerte

Volgens de rechter kan de 68-jarige Van D. niet terechtstaan vanwege zijn medische toestand. In 2016 liep hij ernstige hersenschade op door een beroerte. Daardoor is zijn linkerhersenhelft grotendeels verwoest. Hij is halfzijdig verlamd en kan niet meer praten. Deskundigen zijn van mening dat hij niet alles goed begrijpt.

Volgens de rechtbank is er sprake van zodanige fysieke en cognitieve beperkingen dat Van D. niet in staat is het strafproces te volgen of de gevolgen ervan te begrijpen. Ook kan hij de processtukken niet lezen of zijn kant van het verhaal doen. De rechter sprak van ernstige belemmeringen voor de zaak. 

Op grond van artikel 6 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens heeft iedere verdachte recht op een eerlijk proces. De zaak wordt dus stopgezet. Dat betekent dat Van D. wordt vrijgelaten. 

Toen het gezin in oktober 2019 werd ontdekt, werd ook klusjesman Josef B. opgepakt. Hij wordt ook verdacht van vrijheidsberoving. De zaak tegen hem loopt nog.

Teleurgesteld

Dat Van D. toch niet wordt vervolgd, komt hard aan. De vier oudste kinderen wilden dat hun vader berecht zou worden en zijn teleurgesteld dat de zaak wordt stopgezet. Zij maken zich vooral zorgen om hun jongere broers en zussen die weer bij hun vader gaan wonen wanneer hij vrijkomt. 

Volgens de officier van justitie Diana Roggen is de zaak echter niet zinloos geweest. De jongste kinderen zijn uit hun gevangenschap gehaald en hebben psychologische en fysieke hulp gekregen. Volgens haar is het de keuze van de jongste vijf kinderen of zij weer bij hun vader willen leven, en is er geen gevaar op een herhaling van de gebeurtenissen.

"Terzake" trok in 2019 naar Ruinerwold. Bekijk de reportage hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen