Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

BEKIJK: Hereniging ontvoerde schoolmeisjes met familie in Nigeria mondt uit in chaos en schietpartij

In het West-Afrikaanse land Nigeria is de hereniging van bijna 300 ontvoerde schoolmeisjes met hun familie uitgemond in chaos. Er werden schoten gelost en drie mensen werden geraakt. De schoolmeisjes werden eerder deze week vrijgelaten. Wie hen ontvoerde, en of er losgeld is betaald, is niet duidelijk. 

Het had een heuglijke dag moeten zijn: 279 schoolmeisjes die vorige week werden ontvoerd in de noordelijke deelstaat Zamfara, werden gisteren herenigd met hun ouders. Maar de dagenlang verwachte hereniging mondde uit in chaos en zelfs een schietpartij. 

Bekijk hier de beelden (de tekst gaat hieronder door):

Videospeler inladen...

De overheid die de meisjes vrij wist te krijgen, bracht hen eerder deze week over naar een regeringsgebouw in Gusau, de hoofdstad van Zamfara. Daar moesten ze een medisch onderzoek ondergaan voor ze werden herenigd met hun familie in hun school in Jangebe. 

Wat daar precies gebeurde, is niet geheel duidelijk. Het lijkt erop dat het wachten zo lang duurde dat mensen hun geduld verloren. In de chaos die ontstond, zouden boze ouders met stenen hebben gegooid, waarop de ordediensten begonnen te schieten. Drie mensen werden geraakt: volgens lokale media zou een van hen het niet hebben overleefd. 

Een getuige bij het persagentschap Reuters zou dan weer hebben gezien hoe de politie traangas gebruikte tegen een groep mensen die buiten de school protesteerde. 

Avondklok

Na het incident werd een avondklok afgekondigd in Jangebe om er de rust te doen terugkeren. Ook heeft de overheid er markten verboden. Eerder werd in de deelstaat Zamfara al een vliegverbod afgekondigd en werd de mijnbouw stopgezet. Zo hoopt Nigeria de activiteit van criminele bendes lam te leggen, die vaak achter de ontvoeringen zitten. Zij gebruiken de mijnbouw vaak als een dekmantel. Met privévliegtuigen worden hun wapens geleverd.  

De 279 schoolmeisjes werden afgelopen vrijdag ontvoerd in Zamfara. Gewapende mannen verbleven enkele uren in hun school en namen hen uiteindelijk mee, volgens de politie naar een nabijgelegen bos.

Ontvoeringen van grote groepen schoolkinderen, meestal meisjes, komen vaak voor in Nigeria. Aanvankelijk gebeurde dat vooral door islamistische terreurgroepen als IS en Boko Haram, maar de laatste tijd hebben ook andere gewapende groeperingen zich de tactiek eigen gemaakt. 

Volgens een functionaris die anoniem wenst te blijven, heeft het stijgende aantal ontvoeringen onder meer te maken met het losgeld dat lokale regeringen zouden betalen, waardoor steeds meer bendes op dat geld belust zijn. Maar de regeringen ontkennen dat ze dat doen.

Meest gelezen