AFP or licensors

BEKIJK - Schilderles met Banksy: zo maakte hij zijn tekening op de gevangenismuur van Reading

De wereldberoemde Britse streetartiest Banksy heeft een filmpje gepost waarin te zien is hoe hij een ontsnappende gedetineerde schildert op de muur van de voormalige gevangenis van Reading. De anonieme kunstenaar houdt zijn gezicht wel verborgen. De gevangene op de tekening is schrijver Oscar Wilde, die wegens zijn homoseksualiteit werd opgesloten in Reading en daar beklijvende poëzie over schreef.

"Painting with Bob Ross": dat instructieve programma was in de jaren 80 en 90 te zien op televisie. De Amerikaan Bob Ross leerde zijn volk landschapjes schilderen. In het filmpje "Create Escape" vermengt Banksy de instructies van Ross met beelden van zijn eigen exploot op de muur van de voormalige gevangenis van Reading, vier nachten geleden. En daarmee bevestigt hij dat de muurschildering van hem is. 

Bekijk hier hoe Banksy met spuitbussen en sjablonen te werk gaat in het holst van de nacht:

De tekening van Banksy toont een gevangene in gestreept plunje die niet met lakens, maar met een strook papier weet te ontsnappen. Het papier staat vol tekst en komt uit een schrijfmachine gerold. Een duidelijke verwijzing naar de Ierse schrijver Oscar Wilde (1854-1900). Hij zat in de bewuste gevangenis van Reading opgesloten nadat hij was veroordeeld wegens zijn homoseksuele relatie met "Bosie", lord Alfred Douglas.

In het laatste jaar van zijn gevangenschap schreef Oscar Wilde de lange, pakkende brief "De profundis" aan zijn geliefde en nadat hij was vrijgelaten volgde de beroemde tekst "The Ballad of Reading Gaol", de ballade van de gevangenis van Reading.

Hier leest acteur Rupert Everett de tekst voor in de vroegere gevangenis zelf:

Op dit moment staat de gevangenis van Reading leeg. Dat Banksy nu op zijn website bevestigt dat de muurschildering van hem is, is een hart onder de riem van de campagne om de site om te vormen tot een cultuurcentrum, in plaats van er commerciële projectontwikkelaars op los te laten.  Onder meer acteur en regisseur Kenneth Branagh zet zich in voor het cultuurcentrum, net als actrice Judi Dench.

AFP or licensors

Wie is Banksy? Ontdek het hier in 1 minuut:

Videospeler inladen...

Meest gelezen