Foto: Radio 2

Slim naar Antwerpen promoot nu ook speedpedelecs en elektrische steps bij bedrijven

De stad Antwerpen wil nog meer werknemers een alternatief bieden voor de auto en promoot nu ook speedpedelecs en elektrische steps bij bedrijven. De werknemers van deelnemende bedrijven mogen de snelle elektrische fietsen of steps enkele weken uittesten. Zo hoopt de stad dat ze de auto daarna definitief aan de kant laten staan zodat de files in en naar de stad afnemen.

Slim naar Antwerpen, het mobiliteitsplatform van de stad, promoot al langer gewone fietsen bij werknemers. "Dit is hetzelfde principe maar dan met elektrische steps en speedpedelecs", zegt schepen van mobiliteit Koen Kennis (N-VA). "Bedoeling is dat mensen de speedpedelec twee weken uitproberen. Als het hen bevalt, dan kunnen ze via hun bedrijf een fiets leasen of kopen. We hebben intussen al 3500 mensen op de fiets gezet, en één derde van hen zegt achteraf dat ze een elektrische fiets kopen om de verplaatsingen te maken van en naar het werk." 

Onder meer Katoen Natie stapte al mee in het project. Het bedrijf heeft een vestiging in het Waasland, op de Antwerpse Linkeroever, waar zo'n 3000 mensen werken. "Intussen zijn er 500 mensen die met een speedpedelec of elektrische step naar hier komen", zegt Dirk Lannoo, ondervoorzitter van Katoen Natie. "Dat aantal stijgt alleen maar dus dat betekent dat die mensen daar heel tevreden over zijn." Het bedrijf investeerde ook al in fietsenstallingen en kleedkamers met douches. 

60% van de bevolking woont op maximaal 20 km van het werk, in principe zouden zij allemaal met de fiets kunnen gaan

Johan De Mulder van B2Bike

Voor het nieuwe aanbod werkt de stad samen met fietsleverancier B2Bike, die speedpedelecs en elektrische steps aanbiedt. Het bedrijf zorgt ervoor dat de fietsen onderhouden en verzekerd worden. "60 procent van de bevolking woont op maximaal 20 kilometer van het werk", legt Johan De Mulder uit, zaakvoerder van B2Bike, "dus in principe zouden zij met de fiets kunnen gaan. Het is aan ons om ervoor te zorgen dat ze daar zin in krijgen. Dat begint ook te lukken."

kasto80

Meest gelezen