Steeds meer zelfstandigen kloppen aan bij de dierenvoedselbank: "Ze willen blijven zorgen voor hun dier, maar het lukt niet meer"

Er komen steeds meer mensen over de vloer bij de dierenvoedselbank in Bree. Dat is een organisatie die dierenvoeding verdeelt aan mensen die het niet breed hebben. Het gaat dan vooral om zelfstandigen die door de coronacrisis hun inkomsten zagen dalen. "De forse toename moet wel nog komen", vermoedt de oprichtster, Carla Kneepkens. 

Carla Kneepkens krijgt steeds meer mensen over de vloer bij haar dierenvoedselbank in Bree. En daar zit de coronacrisis maar weer eens voor iets tussen. Voorlopig gaat het vooral om zelfstandigen. "Ze hebben allemaal een buffer opgebouwd en daar zijn ze nu door uit", vertelt Kneepkens. "Ze moeten blijven zorgen voor hun huisdier en dat lukt niet altijd. Er komen dus stilaan meer mensen aankloppen bij ons, maar de forse toename moet nog komen, denk ik."

Kneepkens startte de dierenvoedselbank vier jaar geleden en was daarbij de eerste officiële dierenvoedselbank in ons land. Het idee is geboren uit armoede. "Ik heb altijd een goede job gehad maar ben door omstandigheden in verslavingen, een burn-out, een scheiding... terechtgekomen. Ik heb zelf drie golden retrievers en kon hen geen eten meer geven met slechts 25 euro per week", getuigt Kneepkens op Radio 2 Limburg. "Ik kreeg regelmatig dierenvoeding opgestuurd van een Nederlandse vriendin. Daar bestonden al dierenvoedselbanken en zo ben ik op het idee gekomen om zelf voedsel te gaan inzamelen."

Niet hetzelfde als een 'gewone' voedselbank

Ook gewone voedselbanken krijgen steeds meer mensen over de vloer, maar het is niet honderd procent vergelijkbaar. "Het eerste wat gezegd wordt als je financiële problemen hebt, is dat je je huisdier moet wegdoen", zegt Kneepkens. "Mensen zien hun huisdier als hun kind en gaan dat niet zomaar van de  hand doen."

De dierenvoedselbank kan dus zeker nog donaties gebruiken. Niet alleen dierenvoeding is welkom, maar ook manden, leibanden, enz. 

Meest gelezen