Stopzetting "Zonder Honger naar Bed"-groepen mokerslag voor veel gezinnen: “Kunnen niet zonder deze hulp"

De noodgedwongen stopzetting van de Facebookgroep Zonder Honger naar Bed Hasselt is een mokerslag voor veel Limburgse gezinnen. Na een controle van het Voedselagentschap vrezen ook gelijkaardige initiatieven in Sint-Truiden, Maasmechelen en As voor hun voortbestaan. In Genk sturen ze hun werking bij in afwachting van duidelijkere regels van het FAVV. Radio 2 Limburg sprak met kersverse ouders Sebastiaan (36) en Evelien (19) die al meer dan een jaar beroep doen op de Hasseltse weggeefgroep. 

Nadat het vrijwilligersinitiatief Zonder Honger naar Bed Hasselt haar werking afgelopen weekend noodgedwongen een halt toeriep, volgden gelijksoortige groepen hun voorbeeld uit angst voor een sanctie. Een anonieme klacht bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) leidde tot een onderzoek waaruit bleek dat de werking van de Facebookgroep te groot was om tot privé-initiatief gerekend te kunnen worden. “Wij zijn de vrijwilligers van de groep in Hasselt ongelofelijk dankbaar”, getuigt Sebastiaan. “Na hun werkuren offeren ze al hun vrije tijd op om spullen op te halen, sorteren, labelen en in te vriezen. Ze doen dat erg zorgvuldig én met hart en ziel. Als er bij die klus ook nog eens een heleboel papierwerk komt kijken, komt de haalbaarheid van het project in het gedrang.” 

Ziekenhuis- en begrafeniskosten baby'tje

Sebastiaan en zijn vriendin Evelien verloren vorig jaar hun vier maanden oude dochtertje. De financiële situatie van het koppel, die reeds benard was, werd nog ellendiger door het grote verlies. “Ons dochtertje werd te vroeg geboren waardoor allerlei complicaties optraden. De ziekenhuiskosten liepen hoog op, om nog maar te zwijgen van de dagelijkse transportkosten naar Leuven en terug. Intussen zijn we ouders van een blakend zoontje van twee maanden oud. Maar ook een gezonde baby kost veel geld. En dat terwijl de onbetaalde rekeningen zich hier alsmaar opstapelen. We kunnen die niet betalen en wachten de deurwaarder elke keer noodlottig af.”

Armoede, ondanks fulltime job

Ondanks de fulltime job van de vader komt het jonge gezin onmogelijk rond. “Ik heb een goede baan als chauffeur en heb vaste ritten. Als je het zelfs op die manier niet gebolwerkt krijgt schort er toch iets aan het systeem. Evelien heeft momenteel geen recht op een uitkering. Ze heeft een piepjonge baby en verloor haar eerste kindje, maar er wordt door de staat niet voor haar gezorgd. Zonder de hulp van de vrijwilligers van Zonder Honger naar Bed Hasselt gaan wij kopje onder. Het enige dat we dan nog hebben is elkaar, ons lieve ventje en de hond.” 

Vrijwilligers Zonder Honger naar Bed Hasselt zijn vrienden geworden. Zij maken ons leven leefbaar.

Evelien benadrukt dat de vrijwilligersgroep van “Connie & co” intussen ook vrienden zijn geworden. “Twee keer per maand kunnen wij beroep doen op hun giften. Naast onder meer  blik- en diepvriesvoeding ontvangen we ook wel eens vers brood, taart of koffiekoeken. Kortom: verwennerijen waar wij geen geld voor hebben. Maar we ontvangen ook tandpasta, schoonmaakproducten en shampoo waar we ons een tijdlang mee kunnen redden. Onze dankbaarheid is ontzettend groot, voor hun vriendschap en hun engagement. Zij maken ons leven leefbaar.”

(Sebastiaan en Evelien zijn schuilnamen.)

Meest gelezen