Van Alleman op Ellentrik tot Godskesbieb: burgerklimaatprojecten in Hasselt maken het leven duurzamer

De stad Hasselt beloont 4 klimaatprojecten van burgers omdat ze het leven duurzamer maken. Onder andere een autodeelgroep, een natuurinclusieve speelomgeving en een bibliotheek met allerlei handige spullen krijgen financiële ondersteuning van de stad. 

De stad Hasselt deed onlangs een oproep. Hasselaren en Hasseltse verenigingen konden voorstellen indienen die van Hasselt een meer klimaatrobuuste, circulaire en delende stad maken. Uit de inzendingen kozen de Hasselaren en een vakjury hun favorieten. Alleman op Ellentrik, Bib der Dingen, De Beemdgalm en Godskesbieb werden uitgekozen en krijgen nu een financieel ruggensteuntje om hun klimaatproject te realiseren.

Duurzamer

Het gaat allemaal om projecten die het leven duurzamer moeten maken. Bij Alleman op Ellentrik gaat het om een autodeelgroep uit Kermt: 7 gezinnen delen daar een elektrische auto. In Sint-Lambrechts-Herk gaat een plaatselijke vzw een speelomgeving met veel groen aanleggen. En er zijn ook twee gereedschapsbibliotheken die een financieel duwtje in de rug krijgen van de stad Hasselt: de Bib der Dingen in Hasselt-Centrum en de Godskesbieb in Godsheide. Renaat Roekaers is daar een van de initiatiefnemers. "Hier in Godsheide is er een woonuitbreiding aan de gang. En er komen veel jonge gezinnen bij op een kleine oppervlakte. Iedereen heeft wel eens een ladder of een kruiwagen nodig, maar heeft niet zoveel plaats om die thuis te stallen. Daarom hebben wij het idee: 1 centrale plek in het dorp voor een aantal materialen en gereedschappen."

Als het goed loopt, wil de stad nog meer voorstellen financieren. "We gaan deze eerste editie van het burgerbudget nu evalueren", zegt schepen Joost Venken (Groen). "Daaruit zal blijken of er een volgende oproep wordt gelanceerd. Maar de vele positieve reacties tonen aan dat het burgerbudget een fantastisch instrument is dat navolging verdient!”

Meest gelezen