www.peopleimages.com

Vier op de tien werknemers waren geen enkele dag ziek in 2020: "Telewerk speelde een positieve rol"

Vier op de tien werknemers in de privésector zijn vorig jaar geen enkele dag afwezig geweest wegens ziekte. Dat is beter dan het jaar daarvoor, toen 37 procent geen enkele dag ziek was. En dat ondanks corona. Volgens HR-bedrijf SD Worx, dat de cijfers verzamelde, speelde telewerk een positieve rol.

Algemeen was er dus vorig jaar minder ziekteverzuim in de privésector, en dan met name bij bedienden en in kleinere ondernemingen (minder dan 20 werknemers). Het ziekteverzuim was zelfs het laagst sinds 2010. Maar de tendens is niet over de hele lijn positief.

Negatief is bijvoorbeeld dat meer werknemers langer dan een maand afwezig zijn door ziekte (+17 procent), en ook het zogenaamde kort verzuim (minder dan een maand) duurde iets langer (11 dagen gemiddeld).

Corona kan een verklaring zijn, zeker voor afwezigheden van langer dan een maand, zegt Kim Van Houtven van SD Worx: “Als mensen dan toch geveld worden door corona, hebben ze iets langer nodig om ervan te recupereren.”

Maar corona heeft dus niet geleid tot meer zieken. “In maart was er grote bezorgdheid bij de eerste griepsymptomen”, zegt Kim Van Houtven, "met een hoge piek van absenteïsme als gevolg. Maatregelen zoals thuiswerk en extra afstand- en hygiënevoorzieningen hebben nadien zeker geholpen om afwezigheden van korte duur in te perken.”

Werknemers in West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant minst lang ziek

Er zijn ook regionale verschillen (zie grafiek hieronder). In West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant zijn de werknemers het minst lang ziek. Deze provincies zijn de absolute kampioenen zowel voor middellang (meer dan een maand) als voor kortdurend ziekteverzuim (minder dan een maand).

Qua kort verzuim krijgen de twee kampioenen het gezelschap van Waals-Brabant, voor middellang verzuim is dat Limburg. De minst positieve evolutie in ziekteduurtijd zien we in de provincies Henegouwen en Oost-Vlaanderen.  

Meest gelezen