AFP or licensors

VN wil onafhankelijk onderzoek naar oorlogsmisdaden in Ethiopische regio Tigray

Michelle Bachelet, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, dringt aan op een objectief en onafhankelijk onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden en schendingen van de mensenrechten in de Ethiopische regio Tigray. Volgens Bachelet zijn er duidelijke en geloofwaardige aanwijzingen van ernstige inbreuken tegen het internationaal en humanitair recht.

De VN-commissaris zegt over informatie te beschikken over willekeurige bombardementen die vorig jaar in november plaatsvonden in verschillende steden in de regio Tigray, en over moordpartijen door strijdkrachten. 

Op basis van een voorlopige analyse acht de VN het Ethiopische leger, separatistische strijdkrachten van het Tigray People's Liberation Front (TPLF), regionale milities en het leger van buurland Eritrea verantwoordelijk voor mogelijke oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. 

(lees door onder de tweet)

De VN-commissie zegt ook 136 meldingen van verkrachtingen te hebben ontvangen. Die verkrachtingen werden aangegeven in december en januari in ziekenhuizen in het oosten van Tigray. Vermoedelijk hebben er zich nog meer voorgedaan, maar zijn niet alle gevallen gemeld.

(lees door onder de foto)

AFP or licensors

Bachelet zegt dat er nog altijd "zeer verontrustende" meldingen blijven binnenkomen over seksueel geweld, buitengerechtelijke executies, vernielingen en plunderingen door alle partijen in het conflict. Bovendien ontvangt de VN ook nog altijd betrouwbare berichten over aanhoudend geweld in de regio.

"Zonder snelle, onpartijdige en transparante onderzoeken waarbij de verantwoordelijken ter verantwoording worden geroepen, vrees ik dat schendingen straffeloos zullen blijven plaatsvinden", zegt Bachelet.

Toegang tot de regio

Bachelet vraagt dat de Ethiopische regering de VN en andere onafhankelijke waarnemers onmiddellijk toegang  geeft tot het gebied voor een onafhankelijke evalutatie van de toestand. Ze zei verder dat er geen vergelding mag dreigen voor slachtoffers en getuigen die informatie doorgeven.

Tot dusver was de VN eerder terughoudend om de bloedbaden in Tigray te bestempelen als mogelijke oorlogsmisdaden. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International publiceerde vorige week wel al een schokkend rapport over het bloedbad in de stad Aksum, waar honderden ongewapende burgers werden geëxecuteerd door het Eritrese leger. 

Volgens Amnesty kunnen de gebeurtenissen in Aksum (het beschieten van burgerdoelen en het bewust doodschieten van burgers) worden gezien als oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid.  

Over die "ernstige schendingen en mishandelingen, waaronder bloedbaden in Aksum en Dengelat in centraal Tigray door Eritrese strijdkrachten", heeft de VN het nu ook in de verklaring.

Het Ethiopische regeringsleger startte in november vorig jaar een groot offensief tegen de separatistische regionale regering in Tigray. Enkele weken later al verklaarde Addis Abeba dat het conflict beëindigd was, maar regelmatig wordt er nog melding gemaakt van nieuwe gevechten. Meer dan 50.000 burgers zouden zijn omgebracht bij het geweld. De Ethiopische premier Abiy Ahmed, die in 2019 nog de Nobelprijs voor de Vrede won, ontkent dat.

Meest gelezen