Nicolas Maeterlinck

Energieregulator geen fan van "pauzeknop" voor eigenaars zonnepanelen met analoge teller: "Onrechtvaardig"

De Vlaamse Energieregulator (VREG) is geen voorstander van het voorstel van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) om eigenaars van zonnepanelen met een analoge teller nog tot 2025 uitstel te geven voor de installatie van een digitale meter. Dat blijkt uit een advies van de VREG over het voorstel van Demir. "Wij zijn blij met de ambitie, maar het kan onrechtvaardig zijn om bepaalde mensen pas op het einde te laten overschakelen", aldus de VREG.

De VREG klinkt in een recent gepubliceerd advies niet bijster enthousiast over het plan van de Vlaamse regering om eigenaars van zonnepanelen met een analoge teller uitstel te geven tot 2025 voor de installatie van een digitale meter. In een poging om de gemoederen in de "zonnepanelenheisa" te bedaren, lanceerde Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) het idee om die digitale tellers niet meer prioritair bij zonnepaneleneigenaars met analoge teller te installeren, zoals aanvankelijk eerst gepland was. 

De zowat 470.000 gezinnen met zonnepanelen die een analoge teller hebben, zouden daardoor niet meer per se vóór eind 2022 een digitale meter krijgen, maar zouden worden opgenomen in de gewone uitrol die loopt tot juli 2029. Een tijdelijke "pauzeknop" dus, want die half miljoen gezinnen zouden nog even kunnen gebruikmaken van de terugdraaiende teller. De minister vroeg nog advies aan de VREG en aan de Raad van State over haar voorstel. Dat eerste advies is er nu. 

"Onrechtvaardig en arbitrair"

Volgens de VREG zou de groep mensen met een analoge teller bevoordeeld kunnen worden in het plan van Demir. "Het zou onrechtvaardig en arbitrair kunnen overkomen voor de bestaande prosumenten (mensen met zonnepanelen, red.) met een digitale meter dat zij, in tegenstelling tot deze groep, niet de mogelijkheid hebben om maximaal te kunnen genieten van de analoge, terugdraaiende teller", aldus de VREG in het advies. 

Het is belangrijk dat de netbeheerder de uitrol kan doen op het tijdstip dat voorzien is

Leen Vandezande, van de VREG

Volgens de Energieregulator is "de plaatsing van een digitale meter bij deze doelgroep ook belangrijk om de doelstelling van 80 procent eind 2024 te behalen". Het lijkt volgens de VREG "aangewezen dat de netbeheerders bij alle bestaande prosumenten (...) vóór midden 2025 een aanbod doen tot plaatsing van de digitale meter, zodat deze plaatsing tijdig kan worden ingepland en worden uitgevoerd ruim voor eind 2025." De VREG wijst er in het advies ook op dat de Vlaamse energieregelgeving geen recht tot weigering van de digitale meter bevat en stelt "dat het niet uit te sluiten is dat een aantal prosumenten alle mogelijke middelen zullen gebruiken om ervoor te zorgen dat er geen digitale meter kan worden geplaatst."

We zijn blij over de ambitie, en dat het zo kostenefficiënt mogelijk gebeurt

Leen Vandezande, van de VREG

Leen Vandezande, woordvoerster bij de VREG, laat weten dat ze positief staan tegenover de ambities van de Vlaamse regering om tegen 2024 de doelstelling van 80 procent te halen. "We zijn blij met de ambitie, de digitale teller is cruciaal in de energietransitie. We zijn blij dat het zo kostenefficiënt mogelijk gebeurt (...) We kunnen ons ook vinden in de aanpak om de uitrol straat per straat te doen, maar het is dan wel belangrijk dat de netbeheerder dat kan doen op het tijdstip dat voorzien is. Het kan dus arbitrair zijn dat dat bij een bepaalde groep pas op het einde van de uitrol zou gebeuren."

Welke impact het advies heeft op het idee van de Vlaamse regering - en of de 470.000 gezinnen met analoge teller dan toch vroeger een digitale versie zouden krijgen - is voorlopig nog niet duidelijk. "We moeten nu nog afwachten wat het advies van de Raad van State is om te zien hoe de eigenlijke regeling er zal uitzien", aldus Vandezande. 

Meest gelezen