1 op de 5 kinderen in België heeft overgewicht, Ketnetheld Sieg De Doncker lanceert "beweegchallenge"

Een op de vijf kinderen worstelt vandaag in ons land met overgewicht. Een kleine 6 procent heeft af te rekenen met obesitas. Net daarom én naar aanleiding van Wereld Obesitas Dag lanceert Ketnetheld Sieg De Doncker een beweegchallenge voor lagere schoolkinderen.

Vandaag is het Wereld Obesitas Dag, een dag waarop wereldwijd aandacht wordt besteed aan een probleem van een groeiende groep mensen. Overgewicht en obesitas zijn de laatste jaren ook een groeiend probleem bij kinderen. Het begint vaak al van jongsaf aan en zelfs op steeds jongere leeftijd. 

De meest recente cijfers tonen aan dat 20 procent van de Belgische kinderen tussen 2 en 17 jaar kampt met overgewicht. Een kleine 6 procent van alle kinderen heeft obesitas. Dat staat in een persbericht dat World Obesity Day vandaag de wereld in heeft gestuurd. 

"We leven nu eenmaal in een maatschappij waarbij minder bewegen de norm is geworden", zegt Inge Gies, diensthoofd pediatrie in het UZ Brussel. "Kinderen zijn al snel aan een scherm gekluisterd en dan komt er van sporten nog weinig in huis. Dat is jammer, want de gevolgen zijn groot."

Grote risico's

Kinderen die op jonge leeftijd al kampen met overgewicht blijken een veel groter risico te hebben om hier ook op volwassen leeftijd mee te blijven worstelen. Bijvoorbeeld, een kind dat tussen 2 en 6 jaar behoorlijk bijkomt, maar waar absoluut nog geen sprake is van obesitas, heeft wel veel meer kans om op volwassen leeftijd obesitas te ontwikkelen.

“Het begint vaak onschuldig, maar het kan leiden tot zware gezondheidsproblemen zoals hart- en leveraandoeningen, diabetes en verstoorde slaap", zegt Gies. "Vergelijk het gerust met een klein vonkje dat uiteindelijk resulteert in een zware uitslaande brand."

Beweegchallenge

Bewegen vanaf jonge leeftijd is dus cruciaal om overgewicht geen kans te geven en op een gezonde manier op te groeien. “Bewegen kan perfect tijdens dagelijkse activiteiten", zegt Gies. "Denk maar aan de hond uitlaten, naar school fietsen in plaats van de auto nemen, de trap nemen in plaats van de lift, enzovoort."

Daarom lanceren Ketnetheld Sieg De Doncker en MOEV, een organisatie die Vlaamse scholen ondersteunt om de leerlingen fit en gezond te houden, een beweegchallenge waar leerkrachten en hun klas aan kunnen deelnemen. 

Bekijk hieronder de oproep van Sieg De Doncker. (Lees verder onder de video)

De challenge moet kinderen motiveren om meer te bewegen tijdens eenvoudige en dagelijkse activiteiten. Klassen kunnen tot eind maart een filmpje sturen waarin beweging centraal staat. De klas die het leukste filmpje inzendt, krijgt binnenkort bezoek van Sieg én krijgt een beweegparcours van MOEV op school.

Om kinderen en hun ouders ook thuis te motiveren om in het dagelijkse leven meer te bewegen, werd de hashtag #beweegjemee in het leven geroepen. 

Meest gelezen