Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Woede in Zuid-Korea na dood ontslagen transgender soldaat: "Ze toonde moed voor wereld vrij van haat"

In Zuid-Korea zwelt de roep om een anti-discriminatiewetgeving aan nadat Byun Hee-soo, een transgender soldaat die uit het leger werd ontslagen, dood aangetroffen is in haar appartement. Volgens de autoriteiten kwam Hee-soo om het leven door zelfdoding.

De Zuid-Koreaanse Byun Hee-soo heeft zich in 2017 vrijwillig gemeld voor militaire dienst. Toen ze in 2019 in Thailand een geslachtsveranderingsoperatie onderging, werd ze ontslagen. Het leger beschouwde het verlies van haar mannelijke genitaliën als een mentale en fysieke ziekte, waardoor ze niet langer in staat zou zijn om in dienst te blijven.

Daarop gaf Byun een persconferentie om publiekelijk te vragen toch te mogen dienen in het leger. "Ik ben een soldaat van de Koreaanse Republiek," klonk het. "Ik wil iedereen laten zien dat ik een van de geweldige soldaten kan zijn die dit land verdedigen. Geef me alstublieft die kans." Haar wens bleef onvervuld.

Haar dood, die door de autoriteiten wordt beschouwd als zelfdoding, veroorzaakt heel wat oproer op sociale media en bij Zuid-Koreaanse belangengroepen en activisten. De roep om een anti-discriminatiewetgeving zwelt aan.

De Koreaanse tak van Amnesty International betreurt haar dood op Twitter. "Wij gedenken wijlen Byun Hee-soo, die moed toonde voor een wereld vrij van discriminatie en haat. Rust in vrede. Wij zijn tegen transfobie. #Transrechtenzijnmensenrechten" 

(Lees verder onder de tweet)

Lgbt-rechten in Zuid-Korea

Zuid-Korea is een zeer conservatief land op het gebied van zowel gender als seksuele identiteit. Veel lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender mensen (lgbt'ers) voelen zich niet vrij en veilig om uit te komen voor wie ze zijn. 

Hoewel homoseksualiteit in Zuid-Korea in principe legaal is, zijn er geen gelijke rechten voor lgbt'ers. Zo mogen ze er niet trouwen en ook geen geregistreerd partnerschap aangaan.

In het leger is homoseksualiteit wel verboden. Homoseksuele soldaten die betrapt worden op seks riskeren tot twee jaar gevangenisstraf.

Wie met vragen zit rond zelfdoding kan terecht op de Zelfmoordlijn, op het gratis nummer 1813, of op www.zelfmoord1813.be

Wie vragen heeft over identiteit en seksualiteit, kan contact opnemen met Lumi, het aanspreek- en infopunt voor vragen over gender en seksuele voorkeur.

De politie heeft de woning van Byun Hee-soo verzegeld.
AFP or licensors

Meest gelezen