Videospeler inladen...

BEKIJK - 240 taxussen vormen gigantisch hart voor helden in coronastrijd

Er zijn 240 taxussen aangeplant in de vorm van een groot hart in het Heldenbos in Moerbeke, Oost-Vlaanderen. Het is de afsluiter van een campagne die in totaal 18.000 bomen plantte in 6 nieuwe "Heldenbossen" over alle provincies. Het initiatief startte tijdens de eerste lockdown en is georganiseerd door burgerinitiatief Bedanktmerci en natuurorganisatie BOS+. De bomen zijn aangekocht door burgers en bedrijven als eerbetoon aan mensen die een coronaheld zijn: iedereen die zijn steentje heeft bijgedragen aan deze crisis.

Natuurorganisatie BOS+ en burgerinitiatief Bedanktmerci hebben, samen met een aantal andere organisaties, een reuzegroot hart gevormd met 240 taxussen geplant in het Heldenbos van Moerbeke. Het hart verwijst naar het logo van het burgerinitiatief Bedanktmerci. Het laatste startte bij het begin van de crisis met positieve acties om mensen, die zich inzetten voor anderen tijdens de pandemie, een hart onder de riem te steken.

Groen hart voor coronahelden

Taxussen zijn inheemse bomen en worden beschouwd als de oudste in Europa. Het hart staat in het midden van bijna 7.600 jonge beuken, winterlindes, haagbeuken, lijsterbessen en wintereiken. Het maakt het al eerder aangeplante Heldenbos van Moerbeke nog groener. De taxussen zullen heel het jaar groen zijn, dus als de loofbomen hun bladeren verliezen tijdens koude maanden zal het hart nog meer opvallen.

18.000 bomen in 6 Heldenbossen

Er zijn 6 Heldenbossen aangeplant in alle Vlaamse provincies. De bossen moeten "levende monumenten" worden, laat Bos+ ons weten. Het gaat om 18.000 bomen in totaal, die verspreid zijn over 9,75 hectare grond. De Heldenbossen in Oost-Vlaanderen liggen in Moerbeke en Zulte, in West-Vlaanderen in Poperinge, voor Limburg in Houthalen-Helchteren en in Antwerpen in Aartselaar. Er is nog 1 Heldenbos in de provincie Vlaams-Brabant dat zal aangeplant worden in Halle later deze maand.

De bossen zijn er onder andere gekomen door de bijdragen van zorgorganisatie i-mens. Die plantte voor elk van haar medewerkers en vrijwilligers een boom als dank.

De Heldenbossen zijn een samenwerking tussen burgerinitiatief Bedanktmerci, communicatiebureau Bigtrees, websitebouwer Statik, mediabureau Mediabrands, PR bureau Bepublic en natuurorganisatie BOS+. De aankoop van de gronden voor de bomen komt er dankzij subsidies van de Vlaamse overheid.

Meest gelezen