Belga

85 procent Vlaamse burgemeesters tevreden over gouverneur tijdens coronacrisis: "Hij stond veel dichter bij slagveld"

De Vlaamse burgemeesters hebben veel lof voor hun gouverneurs. 85 procent van de burgemeesters is tevreden over de rol die de gouverneur tijdens de coronacrisis heeft gespeeld. Terwijl minder dan de helft van de burgemeesters zich voldoende gesteund voelde door de federale overheid en maar ruim de helft door de Vlaamse overheid. Maar de gouverneur was er dus wél. “Hij begreep me, omdat hij veel dichter bij het slagveld stond”, zegt burgemeester Marc Penxten (N-VA) van Alken, de Limburgse gemeente die tijdens de eerste coronagolf zeer zwaar getroffen werd. 

“Ik voelde mij in de steek gelaten door de hogere overheden, maar niet door de waarnemend gouverneur”, zegt burgemeester Marc Penxten (N-VA) van Alken. En dat vat eigenlijk mooi samen wat veel burgemeesters hebben aangevoeld tijdens het zware coronajaar. In de bevraging van Radio 2 en het Centrum voor Lokale Politiek van de UGent geven ze aan dat ze zich veel meer gesteund voelden door de gouverneur, dan door de overheden die verderaf staan. “De waarnemend gouverneur begreep mij wel, omdat hij veel dichter bij het slagveld stond waar wij in Alken met beide voeten in stond."

Tijdens de eerste coronagolf was Michel Carlier waarnemend gouverneur van Limburg. Sinds 1 september is Jos Lantmeeters er gouverneur.

85 procent is tevreden

85 procent van alle Vlaamse burgemeesters is dus tevreden over zijn gouverneur. In West-Vlaanderen ligt dat percentage wat lager, maar toch apprecieert nog altijd 77 procent van de West-Vlaamse burgemeesters de rol die Carl Decaluwé gespeeld heeft tijdens de coronacrisis. “Dat doet echt deugd om te horen”, zegt hij aan Radio 2 West-Vlaanderen. “Het is niet alleen voor de burgemeesters een zwaar jaar geweest. Ik heb het ook zwaar gehad. Want als gouverneur ben ik de schakel tussen de burgemeesters en het hogere niveau. Dat ik goede punten krijg van mijn burgemeesters is echt fijn, na alle kritiek die ik te verwerken kreeg. Zeker op sociale media bleven de baggerberichten soms komen.”

Als je een avondklok invoert in Antwerpen en de tweedeverblijvers een tijdje weert aan de kust, dan maak je je niet echt populair

West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé

Onpopulaire maatregelen

De kust bracht in dit coronajaar specifieke problemen met zich mee, denk maar aan de tweedeverblijvers die een tijd niet welkom waren, de rellen op het strand van Blankenberge en de toestroom aan dagtoeristen met de trein. Decaluwé moest daarom soms onpopulaire maatregelen nemen. “En ik niet alleen”, zegt hij. “Ook de gouverneur van Antwerpen, Cathy Berx, moest soms op vraag van de federale regering maatregelen nemen die niet door haar inwoners gesmaakt werden. Denk maar aan de avondklok. Antwerpen en West-Vlaanderen hebben alles uit de kast moeten halen om de gezondheid en de veiligheid te garanderen. De kritiek nemen we er dan wel bij.”

Gouverneur Cathy Berx van Antwerpen krijgt inderdaad ook opvallend goede punten van haar burgemeesters: 84 procent is tevreden over haar. “Het is duidelijk dat de 2 gouverneurs die tijdens de crisis het meest in de kijker liepen, die van Antwerpen en van West-Vlaanderen, in hun eigen provincie de steun krijgen van hun burgemeesters”, zegt professor lokale politiek Herwig Reynaert van de UGent. “Dus die burgemeesters weten de gouverneurs die het meest in de media zijn gekomen toch ook te waarderen!”

Beste leerling van de klas

Geen enkele gouverneur krijgt een beter rapport dan Carina Van Cauter van Oost-Vlaanderen: 89 procent van de Oost-Vlaamse burgemeesters is tevreden over haar aanpak. Dat gaat dan om haar aanpak tijdens de tweede coronagolf, want ze is nog maar gouverneur sinds 1 september.

Gouverneur Van Cauter vergadert elke week online met alle Oost-Vlaamse burgemeesters. Iets wat velen enorm appreciëren. “Dat is eigenlijk een hulplijn waar we met al onze vragen terecht kunnen,” legt burgemeester Tony Vermeire (CD&V) van Lievegem uit. “Ik heb het meegemaakt bij ons dat er een corona-uitbraak was in een school. Dan kon ik bij de gouverneur terecht om te kijken of er geen bus moest komen om iedereen te laten testen. Zij nam daarin het voortouw. Ze steunde en bevestigde ons.”

Iedereen heeft graag een schouderklopje, dus dat doet enorm veel deugd

Oost-Vlaams gouverneur, Carina Van Cauter

Vlotte communicatie

De Oost-Vlaamse provinciegouverneur is trots op de erkenning die ze krijgt: "Je zou er vrolijk van worden. Iedereen heeft graag een schouderklopje, dus dat doet enorm veel deugd. Het is zeker belangrijk om burgemeesters bij te staan, want er zijn verschillende bestuurlijke instanties die hen informatie bezorgen. Door een wekelijks overleg met onze burgemeesters trachten we die informatie te filteren. Dan ga ik na wat zij zeker moeten weten en wat niet."

Ook in Vlaams-Brabant is er tevredenheid alom over de gouverneurs: 87 procent van de Vlaams-Brabantse burgemeesters vindt dat zowel Lodewijk De Witte als zijn opvolger Jan Spooren de crisis goed hebben aangepakt. “We werden altijd zeer snel gebriefd, de communicatie verliep vlot”, zegt burgemeester Danny Vangoidtsenhoven van Huldenberg (Open VLD). “Het was vaak niet evident om te wachten op ministeriële besluiten, maar van de gouverneur kregen we wel vrij snel de juiste antwoorden. Hij heeft ons op regelmatige basis bijeen geroepen om duidelijkheid te scheppen in zaken die niet duidelijk waren voor lokale besturen. We zijn er heel tevreden over, de samenwerking verliep heel vlot.”

Meest gelezen