Antwerpse politie maakt balans op na half jaar Operatie Nachtwacht: "Goede resultaten ondanks nachtklok maar werk is nog niet af"

Op een half jaar tijd heeft de Antwerpse politie tijdens Operatie Nachtwacht bijna 200 mensen gearresteerd en nog eens evenveel mensen gevat die opgespoord moesten worden. Er zijn ook aanzienlijke hoeveelheden wapens, drugs en voertuigen in beslag genomen. Operatie Nachtwacht is de grootschalige politieactie in Antwerpen die zes maanden geleden van start ging om de drugscriminaliteit in bepaalde wijken een halt toe te roepen.

Op 4 september 2020 ging Operatie Nachtwacht van start, om de rust te herstellen in bepaalde wijken met drugsgeweld. Het ging bijvoorbeeld om Deurne-Noord, Borgerhout, Antwerpen-Noord en het havengebied, waar regelmatig schietpartijen waren of incidenten met granaten. De Antwerpse politie maakt een half jaar later de balans op. In totaal werden tijdens de nachtelijke patrouilles en controles tot nu toe 14.418 mensen en 12.629 voertuigen gecontroleerd. Er werden ook 187 mensen gearresteerd, en 233 mensen die geseind stonden, zijn gevat. De politie vond ook heel wat drugs, waaronder 618 xtc-pillen en 6 700 gram cannabis, en nam 35 voertuigen, 25 wapens en iets meer dan 55 000 euro in beslag. 

Ook van belang is het beeld dat we krijgen door te zien wie op welke tijdstippen en op welke plekken in de stad is

Sven Lommaert, Lokale Politie Antwerpen

"We zijn nu zes maanden bezig in abnormale omstandigheden, met de nachtklok tijdens de coronacrisis", legt Sven Lommaert van de Antwerpse politie uit. "Maar ondanks die nachtklok, hebben we toch heel wat resultaten geboekt. Wat ook van belang is, is het beeld dat we krijgen door te zien wie op welke tijdstippen op welke plaatsen in de stad is, en wat ze daar aan het doen zijn. Dat is voor ons heel nuttige informatie, onder de motorkap van zo'n operatie. Maar het werk is nog niet af, we zullen dit verder moeten zetten."

Operatie Nachtwacht wordt al zeker verlengd tot half april. 

Meest gelezen