Antwerpse politie pakt negen pedo-jagers op: "Stap naar de politie in plaats van het recht in eigen handen te nemen"

De lokale politie van Antwerpen heeft negen mogelijke pedo-jagers opgepakt. De politie kwam hen op het spoor via een gesloten Facebookgroep. In die groep werd opgeroepen om op pedoseksuelen te jagen. De politie viel tegelijkertijd op tien verschillende plaatsen in Vlaanderen binnen, en pakte daarbij negen mensen op. Sven Lommaert van de Antwerpse politie is duidelijk: "Wie een vermoeden heeft van kindermisbruik, moet naar de politie stappen. Het recht in eigen handen nemen is een slecht idee." 

Negen vermoedelijke pedo-jagers zijn door de Antwerpse politie opgepakt. De politie kwam hen op het spoor via een gesloten Facebookgroep waarin opgeroepen werd om op pedoseksuelen te jagen. Bij tien huiszoekingen werden ook verschillende wapens aangetroffen, sommige zonder geldige vergunning. Sven Lommaert van de Antwerpse politie zegt dat pedo-jagen wel degelijk strafbaar is: "Het recht in eigen handen nemen is absoluut niet verstandig. Als men dat toch doet, moeten wij optreden."

Pedo-jagen, wat is dat?

"Bij pedo-jagen probeert men via sociale media vermeende kindermisbruikers in de val te lokken om hen dan publiekelijk aan de schandpaal te nagelen. Het lijkt misschien onschuldig, maar het is wel degelijk strafbaar", zegt Lommaert.

Dat mensen zelf voor rechter gaan spelen, kunnen wij niet toelaten

Sven Lommaert, Antwerpse politie

Volgens Lommaert is pedo-jagen relatief nieuw in ons land: "Het is het eerste grote onderzoek naar pedo-jagers in België. In Nederland kennen ze het fenomeen al langer en is er zelfs al een dode door gevallen. Pedo-jagers worden door anderen vaak verheerlijkt, maar dat mensen zelf voor rechter gaan spelen, kan de politie niet toelaten."

Het is de eerste keer dat de politie van Antwerpen te maken krijgt met pedo-jagers. Of deze jagers al slachtoffers hebben gemaakt, wordt nu onderzocht.

Meest gelezen