De Armeense inzending tussen de finale van het Eurovisiesongfestival van 2009 in Moskou.

Armenië zegt af voor Eurovisiesongfestival wegens aanhoudende politieke spanningen

Armenië zegt zijn deelname aan het Eurovisiesongfestival af, dat in mei wordt georganiseerd in de Nederlandse stad Rotterdam. De beslissing is ingegeven door de politieke crisis in het land, die dan weer een gevolg is van het conflict in de betwiste regio Nagorno-Karabach, dat eind vorig jaar fel oplaaide. 

Coronacrisis of niet: in tegenstelling tot vorig jaar zal het Eurovisiesongfestival dit jaar wel degelijk worden georganiseerd. In Nederland, dat de laatste winnaar van de liedjeswedstrijd leverde. 

Maar de editie van 2021 zal doorgaan zonder Armenië, want de publieke omroep van de voormalige sovjetrepubliek in de Zuidelijke Kaukasus heeft vandaag laten weten dat het zijn deelname annuleert. "De recente gebeurtenissen, het tijdsgebrek en andere objectieve redenen maken een deelname onmogelijk", klinkt het.

(lees door onder de tweet)

In Armenië is de situatie gespannen sinds het najaar van vorig jaar, toen het oude conflict tussen Armenië en buurland Azerbeidzjan over de betwiste regio Nagorno-Karabach opnieuw fel oplaaide. De Armeense premier Nikol Pasjinian ligt onder vuur omdat hij een vredesakkoord ondertekende waarin hij volgens velen te veel heeft toegegeven aan Azerbeidzjan. 

Voor- en tegenstanders van Pasjinian komen al wekenlang op straat. Eerder deze week toonde de premier zich bereid tot nieuwe verkiezingen om een einde te maken aan de aanhoudende spanningen. Maar gisteren maakte de oppositie bekend dat de gesprekken over mogelijke vervroegde verkiezingen op een mislukking zijn uitgedraaid.  

Het conflict in Nagorno-Karabach is door Armenië de voorbije jaren trouwens al een paar keer in de aandacht gebracht tijdens het Eurovisiesongfestival. In 2016 zwaaide de Armeense kandidate met de vlag van Nagorno-Karabach. Vier jaar eerder, in 2012, boycotte Armenië dan weer het liedjesfestival omdat Azerbeidzjan het gastland was.

Zes weken bloedige strijd in Nagorno-Karabach

In september vorig jaar laaide het oude conflict over Nagorno-Karabach weer in alle hevigheid op. Nagorno-Karabach is een betwist gebied in Azerbeidzjan waarvan de meerderheid van de inwoners van Armeense oorsprong is.

De Armeense bevolking in Nagorno-Karabach wil zich aansluiten bij Armenië en wordt daarin gesteund door de Armeense regering. In september vorig jaar viel Azerbeidzjan het gebied binnen. Na hevige gevechten van zo'n 6 weken waarbij duizenden doden vielen, kwam het tot een staakt-het-vuren. Russische en Turkse militairen zijn sindsdien in het gebied aanwezig om er op toe te zien dat het bestand wordt nageleefd.

In Armenië werd het bestand op grote onvrede onthaald. Al snel brak onrust uit in Jerevan. De demonstranten vonden en vinden vandaag nog steeds dat premier Pasjinian te veel heeft toegegeven aan Azerbeidzjan. Tijdens het conflict heroverde Azerbeidzjan grondgebied op Armenië, dat het volgens het bestand niet moest teruggeven.

Meer lezen over Nagorno-Karabach? Bekijk hier ons dossier.

Meest gelezen