ZONE 30
Foto: gemeente Bonheiden

Bonheiden start met proefproject: heel centrum wordt zone 30

Vanaf vandaag is de volledige bebouwde kom van de Antwerpse gemeente Bonheiden een zone 30 en dat voor 3 weken lang. “Het is een proefperiode in het kader van de opmaak van ons nieuw mobiliteitsplan”, vertelt schepen van Mobiliteit Bart Vanmarcke bij Radio 2 Antwerpen. 

Normaal mag je in de bebouwde kom 50 kilometer per uur rijden, dat verandert nu naar een zone 30 in de volledige dorpskern. “We hebben vastgesteld dat de verkeersleefbaarheid en de verkeersveiligheid in ons dorp een heel belangrijk pijnpunt is. In de hoop dat te kunnen verbeteren testen we dit proefproject uit. Er zal ook gecontroleerd worden op snelheid door de politie”, zegt schepen Bart Vanmarcke (Open Vld). 

“De mensen begrijpen dat de leefbaarheid in het centrum enorm verbetert in een zone 30, dat blijkt ook uit verkeerskundig onderzoek", gaat Vanmarcke verder. "Er komen tot 9 keer minder ongevallen met zwakke weggebruikers voor in een zone 30 dan in een zone 50." 

Het is een dubbele winst voor ons dorp: het wordt verkeersveiliger en we hebben een vlottere doorstroming van het verkeer

Bart Vanmarcke, schepen van Mobiliteit Bonheiden

"Bovendien hebben wij in Bonheiden 4 kruispunten met verkeerslichten over een afstand van 200 meter in het centrum. Binnen een zone 30 zijn die niet noodzakelijk ter bewaking van de zebrapaden en de regeling van de kruispunten. Dus vanaf vandaag staan die ook allemaal op knipperstand." Het is een dubbele winst voor ons dorp: enerzijds wordt het verkeersveiliger, anderzijds hebben we een vlottere doorstroming van het verkeer,” vertelt Vanmarcke. 

Positieve reacties

De meningen bij de inwoners van Bonheiden zelf zijn vrij positief. "Voordien stonden er overdreven veel lichten en stond je voortdurend stil. Nu houdt iedereen zich aan de zone 30 en is er een veel betere doorstroming", beaamt een bewoonster. Een andere vrouw denkt dan weer aan de veiligheid van haar kinderen: "Er is hier altijd gigantisch veel verkeer met veel fietsers en schoolgaande kinderen. We moeten meer rekening houden met de zwakke weggebruikers, dus ik vind het een goede zaak." 

We moeten meer rekening houden met de zwakke weggebruikers

Inwoner van Bonheiden

Maar er zijn ook bewoners die nog twijfelen aan de effectiviteit van de nieuwe verkeersregeling. "Het is nog afwachten of het zal werken tijdens de piekmomenten en of iedereen er zich aan zal houden op de minder drukke momenten", klinkt het. 

Evaluatie na 3 weken

Na drie weken wordt de zone 30 geëvalueerd. “Via ‘Floating car data’, dat zijn de gps gegevens van de voertuigen die door het dorp rijden, gaan we het effect nagaan", zegt Vanmarcke. "We kijken hoeveel wagens er passeren, aan welke snelheid en welke routes ze volgen. Dat vergelijken we dan met de gegevens van de voorbije 3 jaar. Tegen de zomer zullen we dan bekijken of we overgaan naar een permanente zone 30 in het centrum."

Meest gelezen