Videospeler inladen...

Recordaantal oproepen bij Tele-Onthaal door corona: "Mensen zijn eenzaam en meer jongeren nemen contact op"

Door de coronacrisis hebben veel meer mensen nood aan een luisterend oor. Dat blijkt uit de jaarcijfers van Tele-Onthaal. De organisatie kreeg vorig jaar 15 procent meer oproepen dan het jaar voordien, in totaal zo'n 139.000, een record. Een kwart van alle gesprekken ging over de coronacrisis en het belangrijkste gespreksonderwerp is eenzaamheid. Ook steeds meer jonge tieners nemen contact op met de organisatie.

Binnenkort is het een jaar geleden dat ons land in lockdown ging. De daarmee gepaard gaande coronamaatregelen wegen zwaar door op psychologisch vlak. Dat ziet ook Tele-Onthaal. Zij zien het aantal oproepen sinds het begin van de crisis sterk stijgen. De 600 vrijwilligers van de organisatie kregen vorig jaar 15,1 procent meer oproepen (13,9 procent meer telefoongesprekken en 22,8 procent meer chatgesprekken) in vergelijking met het jaar voordien. Nog nooit kreeg Tele-Onthaal zo veel oproepen. 

"Evolutie oproepen volgt pandemie"

Wat meteen opvalt, is dat bijna een kwart (24,1 procent) van alle gesprekken over corona gaat. "En het valt ook op dat de curve van de oproepen de evolutie van de pandemie volgt", zegt Jennifer Pots van Tele-Onthaal. "Als het aantal besmettingen stijgt, dan krijgen we meer oproepen en omgekeerd." 

Tijdens de eerste maanden van de pandemie (maart, april, mei) overheersten vooral de angstgevoelens bij de mensen die contact opnamen met Tele-Onthaal. Zij gaven aan dat ze schrik hadden van de pandemie en de mogelijke gevolgen ervan op de gezondheid. "Veel van de gesprekken met onze vrijwilligers begonnen heel praktisch zoals: "Waar kan ik me laten testen?", maar waren voor velen een aanleiding om hun angsten te uiten. Men had ook schrik van de pandemie omdat het nieuw was." 

Rode draad: "Mensen zijn eenzaam"

"Onze vrijwilligers merkten ook dat de persoonlijke relaties zwaar onder druk stonden",  zegt Pots. "Toen de kinderen thuis les kregen, moesten we plots verschillende rollen combineren. Dat was allemaal heel moeilijk om te organiseren."

Maar de rode draad doorheen heel het jaar is het feit dat de mensen zich eenzaam voelen. Door het stopzetten van tal van activiteiten hebben sommigen nog nauwelijks contact met anderen. En dat leidt tot heel veel eenzaamheid. Het aantal gesprekken dat over dat thema gaat is vorig jaar met 39,8 procent gestegen, in vergelijking met 2019.  

Vooral alleenstaanden hebben het moeilijk met de maatregelen. Zij die geen uitgebreide vriendenkring hebben, moeten vaak op zichzelf terugvallen. Dat geldt niet alleen voor de ouderen, ook bij jongere oproepers (jonger dan 25 jaar, red.) is dat het geval. Volgens Tele-Onthaal staat hun veerkracht zwaar onder druk.  

Wie zijn die oproepers?

Vooral 60-plussers hebben nood aan een luisterend oor. 29,4 procent van alle gesprekken die de vrijwilligers van Tele-Onthaal vorig jaar deden, was ouder dan 60. Pots: "Mensen die minder mobiel zijn, hadden vroeger al contact met ons, maar nu zien we vooral een stijging bij de actieve 60-plussers. Zij hebben normaal contact met anderen via het verenigingsleven of ze passen op hun kleinkinderen. Toen ze dat tijdens de lockdown niet mochten, viel ook voor hen alles stil."

Vorig jaar werden 9.121 gesprekken gevoerd met mensen jonger dan 25, dat is 56,3 procent meer dan in 2019. Tele-Onthaal merkt ook dat de oproepers die hen via de chat contacteren steeds jonger worden. "We zien nog een grotere stijging bij de jonge tieners (meer dan 70 procent, red.). Toen hun activiteiten wegvielen, hadden ze geen contact meer met hun klasgenoten en vrienden. En dat weegt zwaar door. We hebben een extra chatkanaal moeten openen en dat zat meteen vol."

Pots vreest dat nog niet genoeg jongens de weg vinden naar het chatkanaal van Tele-Onthaal. "Via de telefoon zijn de verhoudingen 60 procent vrouwen en 40 procent mannen. Maar via de chat bereiken we amper 25 procent van de jongens. Dat kan veel beter."

Ook opvallend: maar liefst 58,2 procentvan alle oproepers geeft aan alleenstaand te zijn. Samen hebben zij 51.174 gesprekken gehad met Tele-Onthaal, goed voor een stijging van 16,3 procent tegenover het jaar voordien. 

Pots ziet dit jaar niet meteen beterschap. "Ik vrees dat deze tendens nog even gaat aanhouden. De coronacrisis maakt dat alles veel intenser aanvoelt. Ik vergelijk het met een blauwe plek. Als die er is, en je raakt het niet aan doet het geen pijn, maar van zodra je die aanraakt doet dat wel pijn."

Wat kan je doen tegen eenzaamheid?

  • Je eenzame gevoelens erkennen is een eerste stap. Je kunt deze gevoelens niet aanpakken, als je ze niet onder ogen ziet.
  • Analyseer je eenzaamheidsgevoelens. Kijk welke relaties je mist in je leven: een partner, een maatje,  een uitgebreide vriendengroep; Of mis je net een diepere connectie met iemand.
  •  Zorg voor jezelf. Eenzaamheid bestrijd je niet enkel in contact met anderen, maar ook door zorg te dragen voor jezelf. Wees mild voor jezelf en toon jezelf zoals je echt bent.
  •  Maak tijd voor contact en investeer in anderen. De coronacrisis maakt het moeilijk om met anderen in verbinding te blijven. Berust je niet in je eenzaamheid. Blijf moeite doen om contact te houden met anderen op een veilige manier, toegestaan binnen de huidige maatregelen.

    Het is belangrijk om te benadrukken dan eenzame gevoelens normaal zijn en deel uitmaken van het leven. Deze gevoelens worden problematisch wanneer ze lang aanhouden en negatieve gevolgen kunnen hebben op je gezondheid. 

Hebt u nood aan een gesprek? Dan kan u 24/7 terecht bij Tele-Onthaal op het nummer 106. U kan ook chatten via www.tele-onthaal.be.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen