Videospeler inladen...

"Topmedewerkers van New Yorkse gouverneur Cuomo pasten rapport over coviddoden in rusthuizen aan"

De Democratische gouverneur van de Amerikaanse staat New York, Andrew Cuomo, heeft wel degelijk het echte aantal coviddoden in de rusthuizen in zijn staat bewust achtergehouden. Dat schrijven althans twee Amerikaanse kranten. Volgens The New York Times en de Wall Street Journal pasten topmedewerkers van Cuomo in juli vorig jaar een overheidsrapport over de rusthuizen aan alvorens het bekend te maken.

Hoelang houdt Andrew Cuomo het nog vol? De gouverneur van de staat New York denkt niet aan opstappen, maar de schandalen die boven zijn hoofd hangen, worden met de dag ernstiger en het aantal Democraten dat hem nog steunt, vermindert snel.

Een van die schandalen gaat over Cuomo's aanpak van de coronapandemie. Vorig jaar werd hij daar nog alom voor geprezen, maar de laatste maanden komt er heel wat bezwarend materiaal naar boven.

Uit een rapport van de openbaar aanklager van de staat New York dat in januari werd gepubliceerd, blijkt dat er meer dan 15.000 New Yorkers zijn gestorven in de rusthuizen. Het ministerie van Gezondheid van de staat had tot dan echter volgehouden dat er maar iets meer dan 8.500 doden waren gevallen.

Cuomo gaf eerst toe dat de rapportering van het aantal doden in de rusthuizen "vertraging" had opgelopen, maar beweerde wel dat het totale aantal doden in de staat New York altijd accuraat weergegeven is. Uiteindelijk gaf Cuomo alle gegevens vrij en beweerde hij dat hij die achtergehouden had om te voorkomen dat de regering-Trump een politiek gemotiveerd onderzoek zou kunnen instellen naar de manier waarop de staat de uitbraak in de rusthuizen had aangepakt.

Volgens twee Amerikaanse kranten, The New York Times en de Wall Street Journal, hebben topmedewerkers van Cuomo echter in juli vorig jaar al bewust een rapport over het aantal doden in de rusthuizen aangepast. Uit een rapport van het ministerie van Gezondheid van de staat New York bleek dat toen al meer dan 9.000 New Yorkers in rusthuizen waren gestorven. Dat rapport werd nooit publiek gemaakt, een door de medewerkers van Cuomo aangepast rapport wel.

De medewerkers van Cuomo brachten alleen de bewoners van de rusthuizen in kaart die in de rusthuizen zelf waren gestorven, schrijven de twee kranten. Zij die van een rusthuis naar een ziekenhuis waren gebracht en daar stierven, werden niet meegeteld. Op die manier maakte het aangepaste rapport gewag van zowat 3.000 doden minder in de rusthuizen op dat moment.

Ik voel me er heel slecht bij en, eerlijk gezegd, schaam ik me er ook voor. Maar ik wil de mensen van de staat New York blijven dienen

Andrew Cuomo, Democratisch gouverneur van de staat New York

De kranten brengen het verhaal op basis van documenten die ze in handen kregen en gesprekken met verschillende mensen "met kennis over de totstandkoming van het rapport", die anoniem willen blijven.

Als hun verhaal klopt, komt Cuomo in nog nauwere schoentjes te zitten. Niet alleen zijn aanpak van de coronapandemie komt steeds meer onder vuur te liggen, de gouverneur wordt ook door minstens twee vrouwen beschuldigd van ongepast seksueel gedrag. Hij kijkt wat dat betreft tegen een onderzoek aan door de openbaar aanklager van New York. 

Eerder deze week verontschuldigde Cuomo zich al eens in een schriftelijke verklaring en later ook op camera voor mogelijk ongewenst gedrag. Maar zo zei hij, "ik heb nooit iemand ongepast aangeraakt en ik wist op dat moment niet dat ik iemand een onaangenaam gevoel gaf". "Ik begrijp nu dat ik dat wel gedaan heb. Dat was niet de bedoeling en ik wil er mijn oprechte excuses voor aanbieden."

"Ik voel me er heel slecht bij en, eerlijk gezegd, schaam ik me er ook voor." Maar ontslag nemen, wil de gouverneur niet doen. "Ik ga de mensen van de staat New York blijven dienen. Er zijn nog heel veel zaken die we moeten aanpakken. Dus neen, ik neem geen ontslag."

Bekijk ook de reportage in "Het Journaal" (05/03/2021):

Videospeler inladen...

Meest gelezen