Een boodschap naar het hiernamaals: stad Mechelen projecteert rouwberichten op stadhuis

In Mechelen komt er een opvallend initiatief om mensen die gestorven zijn aan corona te herdenken. De stad zal binnenkort boodschappen voor de slachtoffers projecteren op de gevel van het stadhuis. "Zo kunnen mensen toch een boodschap nalaten voor mensen van wie ze geen volwaardig afscheid hebben kunnen nemen", zegt schepen van Burgerzaken, Vicky Vanmarcke (Voor Mechelen). 

Met het project "Boodschap aan de Overkant" stelt de stad Mechelen de vraag aan haar inwoners: "Wat zou jij schrijven als je nog één berichtje kon sturen naar iemand die overleden is?" Die boodschappen kan je vanaf nu achterlaten op hun website. Ze worden vanaf 15 maart 's avonds geprojecteerd op de gevel van het stadhuis. 

"Zo kan je een digitale boodschap naar het hiernamaals sturen", legt schepen Vicky Vanmarcke (Voor Mechelen) uit. "We beseffen heel hard dat mensen geen volwaardig afscheid hebben kunnen nemen van hun geliefden, door de coronamaatregelen en de ingeperkte begrafenissen. Daarom is dit een warme tegemoetkoming voor zij die toch nog een boodschap willen achterlaten aan diegenen die ze verloren zijn." 

Dit is een warme tegemoetkoming voor zij die geen volwaardig afscheid hebben kunnen nemen van hun geliefden

Schepen Vicky Vanmarcke (Voor Mechelen)

Het project is een samenwerking met vzw Reveil, een organisatie die de rouwcultuur wil warmer maken via woord, poëzie, muziek en meer. Daarom roept de stad ook dichters en kunstenaars op om hun steentje bij te dragen. "Hopelijk laten zij zich inspireren en laten ze hun creativiteit de vrije loop. Zo kunnen we de passanten op straat een hart onder de riem steken en laten we hen weten dat ze er niet alleen voor staan", besluit Vanmarcke. 

Nog tot 21 maart zullen de boodschappen geprojecteerd worden. Dat gebeurt telkens tussen 19 en 21 uur.

Meest gelezen