Pexels-ter illustratie

Gent neemt strenge maatregelen tegen leegstand: "Soms zullen we een woning tijdelijk overnemen"

Gent wil de strijd tegen leegstand opvoeren. Bij voorkeur door leegstand te voorkomen maar als het moet met drastische maatregelen, zegt schepen Tine Heyse (Groen): "We gaan eigenaars helpen als ze problemen hebben om de renovatie te betalen. Indien nodig nemen we hun woning tijdelijk uit handen."

Schepen van wonen Tine Heyse (Groen) heeft haar langverwachte beleidsnota klaar. De vraag naar betaalbare woningen in Gent is groot en het wegwerken van de leegstand is één van de oplossingen. Er staan maar liefst 500 woningen langdurig leeg.  

Snelherstel bij veiligheidsproblemen

"Snelherstel" is een van de pijlers van de beleidsnota. "Wanneer bij een controle een pand onbewoonbaar of ongeschikt blijkt te zijn, zeker bij veiligheidsproblemen, dan laten we de woning zelf herstellen en sturen we de factuur naar de eigenaar." Zoiets gebeurt enkel als het pand in een heel erge erbarmelijke staat is, benadrukt Heyse.

Wanneer een boiler kapot is moet dat snel hersteld worden, en dat kan
Schepen Tine Heyse (Groen)

"Een acuut probleem moet acuut opgelost worden", zegt Heyse: "Stel dat een boiler kapot is, dan moet dat snel hersteld worden."

Sociaal beheer: de stad neemt de woning over

"Sociaal beheer" is een van de strengste maatregelen. In zo'n geval neemt de stad een leegstaande woning zelf onder handen. "Verhuurders kunnen problemen hebben om zelf een woning te renoveren. In dit geval kan de stad de woning overnemen. Als de woning in orde is, zal de stad het verhuren via een sociaal verhuurkantoor. Eens de kosten met de huurinkomsten zijn terugbetaald, krijgt de eigenaar zijn pand terug in handen", legt Heyse uit.

Wanneer we tijdelijk een woning overnemen kan er ook een sociale huurder in, twee vliegen in een klap dus
Schepen Tine Heyse (Groen)

De stad kan een woning overnemen zodra het 3 jaar leeg staat. "De mensen krijgen hun huis altijd terug nadat de renovatiekosten zijn terugbetaald. "Het gaat dus om een heel positieve maatregel die de eigenaar alleen maar helpt", benadrukt Heyse: "De leegstandsheffing wordt hoog naar verloop van tijd. Met deze maatregel vermijden we die kosten voor een eigenaar." Twee vliegen in een klap, want: "Zo kunnen we tegelijkertijd iemand een sociale woning geven."

Maar Heyse hoopt vooral dat de maatregel afschrikt en ervoor zorgt dat eigenaars alsnog iets doen aan de staat van hun eigendom.

Zoeken naar lege woningen

De stad wil ook de leegstand beter in kaart brengen en actief op zoek gaan. Dat doet ze in de eerste plaats met stadspersoneel: "Er zijn de stadswachten en er komt een meldpunt voor leegstand." Maar bijkomend kunnen zogenaamde "spotters" ook helpen. "Dit is een aanvullende maatregel. Er zijn burgers die zelf hebben voorgesteld om woningen aan te duiden die al lang leegstaan."

Lege huizen zorgen voor ergernis, zeker in een stad waar mensen betaalbare woningen zoeken

Schepen Tine Heyse (Groen)

Lege huizen in een buurt kunnen voor ergernis zorgen, zegt Heyse: "Iedereen ziet wel eens een pand of huis dat al lang onbewoond is. Dat is niet aangenaam voor de omwonenden." Zeker met de huidige huurprijzen: "Veel mensen zijn op zoek zijn naar betaalbare woningen in de stad." 

Verhuurderspunt

Naast deze drie maatregelen wordt er ook een steunpunt voor verhuurders opgericht. Huiseigenaars kunnen er advies inwinnen. "Als een eigenaar zijn woning wil verhuren, maar hij of zij heeft het geld niet   om de woning te renoveren, kan die daar informatie opvragen. Ook alle andere mogelijke vragen kunnen daar gesteld worden. En er kunnen bijvoorbeeld ook premies gegeven worden."

Op dit moment zijn de maatregelen nog niet van kracht. "We gaan alle mensen en alle eigenaars niet overvallen met deze maatregelen. We gaan daar eerst goed over communiceren", zegt Heyse nog.

Meest gelezen