Helft van de gemeenten plant groot feest na coronacrisis: "We gaan een dansje doen in het midden van de straat"

De helft van de Vlaamse steden en gemeenten plant na de coronacrisis een groot feest in. Dat blijkt uit een rondvraag van Radio 2 en het Centrum voor Lokale Politiek van de Universiteit van Gent bij alle burgemeesters. Een gratis aperitief, zomerrecepties, een uitgestelde nieuwjaarsreceptie: het passeert allemaal de revue.

De burgemeester van De Panne, Bram Degrieck (CD&V), heeft al tijdens de eerste lockdown een belofte gedaan aan de bewoners van het woonzorgcentrum. Zij mochten toen niet naar buiten door corona. "Het woonzorgcentrum ligt aan de overkant van mijn bureau", zegt hij. "We communiceerden af en toe door te zwaaien."

De burgemeester beloofde toen ook "een dansje in het midden van de straat", van zodra de coronacrisis achter de rug is. "Ikzelf ben zo stijf als een hark", zegt de burgervader. "Ik kan helemaal niet goed dansen, maar ik ga mijn best doen om er het beste van te maken."

Bevrijdingsfeest

Francesco Vanderjeugd (Open VLD), de burgemeester van Staden spreekt dan weer over een bevrijdingsfeest, "omdat we dan bevrijd zullen zijn van het coronavirus", klinkt het. En zijn plannen zijn al concreet. "Ten laatste begin oktober wil ik feest vieren. Het is dan ook nog mooi weer normaal gezien."

Dat is belangrijk volgens Vanderjeugd, doordat het feest buiten zal doorgaan. "We gaan de komende weken nog een oproep doen aan de inwoners van Staden met de vraag: "Wie zou jij graag zien optreden?" We plannen ook vervoer naar het bevrijdingsfeest voor de mensen die van de deelgemeenten komen."

Meest gelezen